Strona głównaPomysłyMięso mielone pomysł na obiad - Nasze Propozycje

Mięso mielone pomysł na obiad – Nasze Propozycje

Przez Redakcja

-

Spis Treści

Lasagne

Lasagne to klasyk i jedno z najpopularniejszych comfort food na świecie. Jest to szybkie i łatwe danie, które doskonale nadaje się na spotkania rodzinne i obiady w środku tygodnia. Do przygotowania tego smacznego posiłku możesz użyć wielu składników, od sera i grzybów po mięso i warzywa. Przygotowanie tego przepisu zajmie około godziny i można go łatwo podzielić na 8 porcji, co pozwoli na przygotowanie obiadu dla tłumu. Danie najlepiej smakuje w dniu przyrządzenia, ale można je również zamrozić na dwa dni.

Lasagne można przyrządzić na wiele sposobów i chociaż większość przepisów wymaga uprzedniego ugotowania makaronu, możesz pominąć ten krok, a i tak otrzymasz pyszne danie. Upewnij się, że używasz solidnego naczynia żaroodpornego. Zapiekanka o pojemności 3 litrów to mniej więcej taka wielkość, jakiej potrzebujesz. W tym czasie nie zapomnij wyłożyć dna naczynia chochlą sosu. Pamiętaj też, że warto pozwolić lasagne odpocząć przez około 15 minut, zanim ją podasz.

Jednym z najbardziej satysfakcjonujących aspektów tego dania jest fakt, że jest ono zarówno serowe, jak i sycące. Pomimo imponującego wyglądu, danie to jest stosunkowo łatwe do wykonania i zaspokoi kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Aby smaki pozostały nienaruszone, pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu lasagne. Możesz ją przechowywać w lodówce do dwóch dni lub zamrozić do miesiąca. Jeśli zdecydujesz się ją zamrozić, pamiętaj, aby rozmrozić ją wcześniej przed ponownym odgrzaniem.

W zasadzie mógłbyś zrobić lasagne z samą bazą pomidorową, a resztki starczyłyby na kilka tygodni. Ale jeśli chcesz być bardziej fantazyjny, możesz dodać do bazy kilka warzyw. Na przykład marchew i słodkie ziemniaki dodadzą Twojemu bolognese pikantnego i zdrowego smaku. Kolejną zabawną wskazówką jest wymieszanie wołowiny i sera przed ułożeniem warstw. Po ułożeniu warstw sera, piecz lasagne przez około 35-40 minut. Jeśli nie masz czasu, możesz zawsze przygotować makaron i sos w mikrofalówce na pojedyncze porcje.

Przepis na to klasyczne włoskie danie wymaga trochę pracy, ale rezultaty są warte wysiłku. Po podaniu, Twoja lasagne z pewnością zachwyci podniebienie swoimi bogatymi i mięsnymi smakami. Oczywiście będziesz chciał ją połączyć z mieszanką sałat i sałatką z dyni ze szpinakiem i fetą, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek. Nic dziwnego, że to danie jest uważane za współczesny klasyk!

Mimo że lasagne z wołowym mięsem może nie jest najbardziej higienicznym daniem, to z pewnością jest najsmaczniejsze i najbardziej satysfakcjonujące. To idealny obiad dla głodnych brzuszków i świetny sposób na wykorzystanie resztek bolognese. Ponadto, jeśli czujesz się wyjątkowo pobłażliwy, możesz przygotować to danie na następne ekskluzywne przyjęcie. To danie, z którego możesz być dumny i na pewno zrobi wrażenie na Twoich gościach.

Burgery

Jeśli szukasz szybkiego i łatwego pomysłu na obiad, możesz spróbować burgerów. Domowe hamburgery można przyrządzić w zaledwie kilka minut. Zanim jednak będziesz mógł cieszyć się tym soczystym i pikantnym daniem, musisz wykonać kilka czynności przygotowawczych. Będziesz potrzebował dużej miski do mieszania, mielonej wołowiny, jajka i kilku przypraw.

Następnie uformuj masę w placek o średnicy 3/4 cala. Użyj do tego gorącej patelni lub rusztu. Smaż placki przez około 5-6 minut z każdej strony. Kiedy będą gotowe, połóż je na bułce. Nie bój się kreatywnie podejść do dodatków. Aby uzyskać pyszny zwrot akcji, spróbuj posmarować je serem pimento. Upewnij się tylko, że nie wymieszasz zbytnio burgerów.

Innym pysznym przepisem na burgera jest double-decker burger, który został zaprojektowany przez szefa kuchni Davida Changa dla książki kucharskiej Shake Shack. Te burgery są wypełnione włoskimi serami i szybko marynowanymi ogórkami. Można je przygotować w około 30 minut.

Alternatywnie możesz zrobić patty melt, czyli warstwowego burgera przygotowanego na żeliwnej patelni. Na każdym placku połóż ser, karmelizowaną cebulę i inne dodatki, które preferujesz. To serowe danie będzie smacznym dodatkiem do chłodniejszych jesiennych nocy. Jest to prosty posiłek na przyjęcia i spotkania rodzinne.

Jeśli szukasz burgera w bardziej ekskluzywnym wydaniu, możesz spróbować sloppy joe. Jeden z kucharzy stojących za Wahlburgers podzielił się niedawno swoim przepisem z czytelnikami Parade. Burgery zwykle podaje się z chutneyem, ale ta wersja zawiera pikantny, domowy sos. Ci, którzy nie przepadają za ostrym smakiem chutney, mogą uznać sloppy joe za bardziej aromatyczne.

Niezależnie od tego, czy podajesz hamburgera, czy sloppy joe, nie zapomnij dodać do niego sosu. Sos to świetny sposób na utrzymanie wilgotności i soczystości burgerów. Ponadto dodaje on dodatkowego smaku. Podany z zieloną sałatą i świeżymi owocami może stanowić obfity i sycący obiad.

Aby uzyskać jak najwięcej korzyści z burgera, użyj dobrej jakości mielonego mięsa. Zależy Ci na mieszance tłuszczu i chudego mięsa. Zbyt duża ilość tłuszczu sprawi, że otrzymasz suchy placek. Z drugiej strony, cieńszy placek sprawi, że hamburger nie będzie się marnował na grillu. Upewnij się, że posoliłeś burgery po ich uformowaniu. Sól pomaga wyciągnąć wilgoć i zapobiega wysychaniu placków.

Na koniec, jeśli chcesz przenieść swoje burgery na nowy poziom, spróbuj dodać składnik, który nie jest często spotykany w amerykańskiej diecie: bekon! Paul Wahlberg, który jest burgerowym guru, używa grubo krojonego bekonu w swojej kanapce „The Melt”. Dodaje też brązowy ryż i sos z masła orzechowego. Nawet tradycjonaliści pokochają to pyszne połączenie.

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz burgera na duży obiad, czy na szybką przekąskę, na pewno znajdziesz przepisy, które sprawią, że Twoje dania staną się hitem. Wypróbuj niektóre z poniższych przepisów, aby stworzyć niezapomniany posiłek! Pamiętaj, że możesz nawet przygotować swoje burgery wcześniej i rozmrozić je w lodówce.

Oceń artykuł: Mięso mielone pomysł na obiad – Nasze Propozycje
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy