Kasza bulgur to niedrogi i pożywny sposób na zdrowe śniadanie. Jednak gotowanie jej może być trudne. W zależności od tego, jak lubisz ją przygotowywać, możesz wybrać jedną z dwóch metod: gotowanie lub moczenie. Musisz też określić, czy chcesz mieć kaszę zmieloną grubo czy drobno. Jeśli wybierzesz grubsze mielenie, kasza ugotuje się szybciej, ale będziesz musiał zwiększyć ilość używanej wody.
Metoda namaczania
Kasza bulgur to całe ziarna pszenicy, które zostały poddane łamaniu. Ma wysoką zawartość białka i jest uważana za zdrową żywność. Pochodzący z Bliskiego Wschodu bulgur można znaleźć w wielu popularnych sklepach spożywczych.
Ziarno można przygotować na różne sposoby. Niektóre rodzaje bulguru powinny być gotowane do miękkości. Inne można pozostawić w garnku i pozwolić im wchłonąć więcej płynu w ciągu kilku minut.
Gotując drobnoziarnisty bulgur, musisz namoczyć go w garnku z gorącą wodą przez 10-12 minut. Następnie należy odcedzić dodatkowy płyn. Następnie możesz gotować bulgur przez około 15 minut.
Bulgur gruboziarnisty można gotować i smażyć na oleju lub maśle. Najlepiej gotować go w garnkach o grubych ściankach. Dodanie masła na patelnię nadaje kaszy pyszny orzechowy smak.
Bulgur jest dobrym źródłem błonnika i witamin. To starożytne pełne ziarno można dodawać do wielu potraw, w tym do zup, gulaszów i sałatek. Dobrze komponuje się także z pieczonymi winogronami i musztardą Dijon.
Metoda gotowania
Jeśli dopiero zaczynasz gotować kaszę bulgur, możesz się zastanawiać, jak ją przygotować. Bulgur to pełnoziarniste zboże, które zawiera dużo białka, błonnika i witamin z grupy B. Ma ziemisty, orzechowy smak. Ma ziemisty, orzechowy smak i jest niskotłuszczowa.
Kasza bulgur może być spożywana samodzielnie lub jako dodatek do potraw. Możesz ją również wymieszać z mięsem lub warzywami, aby uzyskać sycące danie. To łagodne ziarno jest popularne w kuchni śródziemnomorskiej.
Kaszę bulgur można gotować lub gotować pod ciśnieniem. Może być używany jako zamiennik ryżu lub w zupach i pilawach.
Proces przygotowania bulguru może być szybki i łatwy. Możesz go również ugotować w wolnowarze.
Kasza bulgur może wchłonąć dużo płynu. Dlatego zaleca się stosowanie proporcji jedna część bulguru na dwie części wody. W zależności od wielkości ziarna czas gotowania może się różnić. Zazwyczaj potrzebujesz około 15 minut, aby ugotować bulgur średnio zmielony i około 30 minut, aby ugotować bulgur drobno zmielony.
Metoda mikrofalowa
Bulgur jest zdrowym zbożem, a jego gotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Można go używać w wielu potrawach i jest pyszny w połączeniu ze słodkimi i pikantnymi składnikami.
Możesz przygotować bulgur w mikrofalówce. Czas gotowania zależy od rodzaju kupionego bulguru. Jeżeli gotujesz bulgur średnio zmielony, powinieneś doprowadzić go do miękkości w ciągu około dziesięciu minut.
Bulgur jest wytwarzany z pszenicy i zawiera białko oraz błonnik. Dzięki temu jest świetnym spoiwem dla mięsnych placków. Istnieją trzy rodzaje bulguru: grubo, średnio i drobno zmielony.
Drobno zmielony bulgur można gotować w mikrofalówce przez około dwie minuty. Bulgur średnio- i gruboziarnisty powinien być gotowany przez około piętnaście minut.
Przed ugotowaniem musisz pozostawić bulgur na kilka minut. Kiedy będzie już miękki, musisz go spulchnić widelcem.
Drobno czy grubo zmielony
Kasza bulgur może być kupiona w kilku różnych odmianach. Jest to ważna kwestia podczas gotowania z bulguru. Różne rodzaje mają różne zastosowania i wymagają różnego przygotowania.
Drobny i gruby bulgur różnią się czasem potrzebnym do ugotowania. Grubo zmielony bulgur gotuje się dłużej niż drobno zmielony. Wymaga też więcej czasu na namoczenie.
Bulgur jest używany w kuchni bliskowschodniej i perskiej. Ma orzechowy smak i chrupiącą konsystencję. Możesz go używać w wielu potrawach, od zup po pilaw.
Kupując bulgur, pamiętaj o sprawdzeniu etykiety. Niektóre marki są wzbogacane, więc nie powinieneś ich kupować. Zamiast tego szukaj pełnoziarnistego kuskusu, quinoa lub prosa. Ogólnie rzecz biorąc, bulgur możesz znaleźć w specjalistycznych sklepach z produktami z Bliskiego Wschodu i w dużych sklepach spożywczych.
Bulgur jest powszechnie przyrządzany jako pilaw. Aby przygotować pilaw, połącz 2 szklanki wrzącej wody z bulgurem. Dodaj zioła i przyprawy. Używając widelca, spulchnij ziarna.