Knedle to jedno z najpopularniejszych dań przygotowywanych w azjatyckich domach, ale wiele osób nie wie, jakiej mąki użyć do ich przyrządzenia. Istnieje wiele różnych opcji, ale powinieneś także wziąć pod uwagę rozmiar pierogów, które robisz, oraz zawarte w nich składniki. W ten sposób zapewnisz sobie najlepsze rezultaty.
Mąka uniwersalna lub zwykła
Mąka uniwersalna lub zwykła do pierogów jest częstym składnikiem przepisów na pierogi. Mąka ta ma wysoką zawartość białka, dzięki czemu pierogi są miękkie. Należy jednak pamiętać, że nie jest to ta sama mąka, co mąka chlebowa, która ma znacznie mniejszą zawartość białka.
Mąka ta może być mieszana z innymi składnikami, takimi jak śmietana czy mleko, zanim zostanie rozwałkowana. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć co najmniej 1 cal szerokości i 3 cale długości.
Aby zapobiec zbytniemu zagęszczeniu pierogów, do mieszanki mąki należy wkroić cienką warstwę masła. Aby uzyskać dodatkowy smak, możesz dodać do mieszanki trochę startego sera cheddar.
Choć uniwersalna lub zwykła mąka do pierogów jest najlepszym wyborem dla większości przepisów, możesz znaleźć specjalne drobne mąki, które są idealne do różnych przepisów. Możesz także spróbować dodać do swojej mieszanki odrobinę proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia pomoże ciastu rozwinąć się podczas gotowania.
Owijacze z azjatyckiej mąki pszennej
Domowe zawijasy do pierogów możesz zrobić na wiele różnych sposobów. Proces jest stosunkowo łatwy i nie wymaga wiele czasu ani wiedzy. Jest jednak kilka informacji, które powinieneś znać.
Po pierwsze, powinieneś być przygotowany do rozwałkowania ciasta. Możesz użyć maszynki do makaronu lub małego, stożkowego drewnianego pręta. Ten rodzaj wałka zapewni Ci lepszą kontrolę nad kształtem.
Jeśli chcesz mieć pewność, że uzyskasz dobry efekt, przygotuj nieprzywierającą patelnię. Dobrze przyprawiona jest jeszcze lepsza.
Następnie powinieneś posypać powierzchnię roboczą mąką. Będzie ona potrzebna do rozwałkowania zawiniątek. Następnie będziesz potrzebował niewielkiej ilości skrobi z tapioki i wody. Wymieszaj je ze sobą.
Właściwa ilość wody i mąki jest ważna dla uzyskania dobrego zawijania. W zależności od tego, co robisz, może być konieczna drobna zmiana przepisu. Na przykład, jeśli robisz wontony, możesz potrzebować cieńszego opakowania.
Suet
Użycie mąki z łososia do przygotowania pierogów to świetny sposób na dodanie smaku i lekkości do gulaszu. Są one tradycyjnym ulubionym daniem Brytyjczyków i można je podawać z bogatym gulaszem na bazie sosu.
Suet to rodzaj tłuszczu zwierzęcego, który pochodzi od różnych zwierząt. Tradycyjnie produkuje się go z bydła mięsnego, ale można go też uzyskać z żubrów, bawołów i owiec. Łupinę można znaleźć w lokalnym sklepie mięsnym.
Jeśli nie możesz znaleźć łupiny, możesz ją zastąpić skrótem roślinnym. Skrót roślinny jest wytwarzany z oleju palmowego i mąki pszennej. Jego krucha konsystencja jest podobna do tłuszczu, a ponadto ma on wysoki punkt dymienia.
Zwykła mąka jest również używana do robienia pierogów. Jednak zwykła mąka może czasem sprawić, że będą one trochę za gęste. Może w tym pomóc dodanie odrobiny proszku do pieczenia. Dobrym pomysłem jest też dodanie kilku ziół i przypraw.
Pietruszka
Klasyczne danie, jakim jest frykas z kurczaka z pietruszką, to doskonały comfort food. Jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne smaku. Podawaj je z domowymi pierożkami lub sałatką. To danie to pyszny sposób na zakończenie złego dnia.
Aby przygotować przepis, musisz połączyć mąkę, sól, masło i proszek do pieczenia. Będziesz też potrzebował jajka i mleka. Te składniki sprawią, że ciasto będzie miękkie i lepkie. Kiedy ciasto będzie już uformowane, możesz uformować je w małe pierożki i wrzucić do gulaszu.
Kiedy będziesz gotowy do podania, przykryj garnek i pozwól im gotować się przez około 10 minut. Jeśli chcesz, możesz je podać na wierzchu gulaszu. Aby uzyskać dodatkowy smak, użyj domowego bulionu z kurczaka do zagęszczenia zupy.
Ciasto według tego przepisu jest łatwe do zrobienia. Jest trochę lepkie, ale ułatwi to robot kuchenny. Drewniana łyżka jest również przydatna do mieszania masy. Po uformowaniu ciasta, należy je wyrabiać przez około dwie minuty.