Do przygotowania naleśników można użyć wielu różnych rodzajów mąki. Możesz na przykład użyć mąki migdałowej Blue Diamond, mąki gryczanej i mąki ziemniaczanej Russet. Jest jednak kilka rzeczy, o których powinieneś wiedzieć, zanim kupisz którąś z tych mąk.
Mąka gryczana
Przyrządzając placki ziemniaczane, musisz mieć pewność, że używasz mąki gryczanej. Jest tak dlatego, że gryka jest bardzo odżywczą i bogatą w błonnik rośliną, którą możesz włączyć do swojego dania.
Mąkę gryczaną możesz znaleźć w naturalnych sklepach spożywczych. Jest ona doskonałym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, minerałów i wielu innych składników. W połączeniu z mieszanką mąki pszennej i uniwersalnej możesz stworzyć pyszne, pożywne danie.
Orzechowy, ziemisty smak mąki gryczanej jest idealny do łączenia ze słodkimi i pikantnymi smakami. Tę uniwersalną mąkę można łatwo zastąpić mąką uniwersalną lub pszenną w swoich przepisach.
Jest kilka prostych kroków, które możesz wykonać, aby przygotować te smaczne naleśniki. Zacznij od przygotowania ciasta. W tym celu musisz zmieszać ze sobą przesiane mąki, sól, sodę oczyszczoną, drożdże i wodę. Mieszaj dobrze, aż powstanie gęste ciasto. Kiedy będzie już ubite, dodaj starte ziemniaki i roztopione masło.
Mąka migdałowa Blue Diamond
Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla placków ziemniaczanych, mąka migdałowa Blue Diamond może być właśnie taka. Ta bezglutenowa, przyjazna dla paleo i keto mąka jest zrobiona z prawdziwych blanszowanych migdałów. Jest również koszerna, wegańska i zweryfikowana przez projekt non-GMO.
Mimo że na rynku dostępne są inne rodzaje mąki migdałowej, ta z Blue Diamond jest doskonałym wyborem. Jest drobno zmielona i ma orzechowy smak.
Aby zapewnić jakość swojego produktu, firma Blue Diamond poddała go testom na obecność aflatoksyn w akredytowanym laboratorium. Firma stosuje najnowocześniejsze technologie i techniki, w tym sortowanie laserowe i ręczne, aby uniknąć zanieczyszczeń. Wykorzystuje również najnowocześniejszy sprzęt do testowania gotowego produktu.
Wśród cech charakterystycznych częściowo odtłuszczonej mąki migdałowej Blue Diamond jest jej BV (wartość biologiczna) wynosząca 0,4. Jest to istotna metryka, która określa, ile białka zawiera produkt w porównaniu z materiałem wyjściowym.
Ziemniaki
Placki ziemniaczane są świetnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Są cienkie, chrupiące i służą jako baza dla wielu dodatkowych składników. Klasyczny przepis na placki ziemniaczane jest robiony z ziemniaków russet. Są one tanie i mają dużą zawartość skrobi, co czyni je dobrym wyborem na placki ziemniaczane.
Pierwszym krokiem do zrobienia pysznych placków ziemniaczanych jest obranie i starcie ziemniaków. Możesz to zrobić za pomocą tarki lub robota kuchennego.
Następnie będziesz potrzebował dużej patelni i trochę oleju roślinnego. Najlepiej będzie, jeśli użyjesz oleju o wysokim punkcie dymienia. Dzięki temu ziemniaki nie będą się przypalać podczas gotowania. Aby określić temperaturę oleju, możesz wrzucić na patelnię niewielką ilość ciasta. Jeśli olej zacznie skwierczeć, jest wystarczająco gorący.
Polskie placki ziemniaczane
Jeśli nigdy nie próbowałeś placków ziemniaczanych, powinieneś spróbować. Są pyszne i łatwe do zrobienia. Zanim jednak zaczniesz je robić, musisz się trochę przygotować.
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest przygotowanie masy ziemniaczanej. Możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Po wykonaniu tego zadania możesz dodać mąkę i jajko.
Następnie powinieneś usmażyć placki ziemniaczane. Powinieneś użyć patelni o grubym dnie, aby zapewnić równomierne rozprowadzanie ciepła. Aby uzyskać optymalne rezultaty, powinieneś smażyć placki przez kilka minut z każdej strony.
Po kilku minutach możesz odwrócić placki na drugą stronę. Jeśli używasz patelni, połóż na naleśnikach papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar oleju.
Zachowaj resztki ciasta naleśnikowego
Jeśli jesteś fanem domowych naleśników, prawdopodobnie zastanawiasz się, czy możesz przechowywać ciasto do późniejszego wykorzystania. Musisz przechowywać je w pojemniku, który wytrzyma mrożenie, żeby nie stało się rozmokłe podczas gotowania.
Musisz przechowywać je w szczelnym pojemniku z pokrywką, żeby się nie utleniło. Zapobiega to również chorobom przenoszonym przez żywność.
Jest kilka metod przechowywania ciasta na naleśniki, w tym zamrażanie i przechowywanie w lodówce. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zastosuj się do tych wskazówek, a będziesz mógł cieszyć się porannymi naleśnikami bez marnowania cennego jedzenia.
FDA zaleca przechowywanie łatwo psującej się żywności w chłodnym miejscu. Oznacza to, że nie pozostawiaj ich w cieple na dłużej niż dwie godziny.