Jeśli jesteś osobą, która uwielbia piec i lubi piec pierniczki, być może zastanawiasz się, jakiego rodzaju mąki powinieneś użyć. Na szczęście jest wiele różnych rodzajów mąki, które możesz wybrać.
Mąka uniwersalna
Pierniczki są popularne w okresie Bożego Narodzenia. Są miękkie, pyszne i łatwe do zrobienia. Jeśli masz dzieci, robienie ich będzie świetną zabawą. Możesz je również udekorować cukierkami, posypką, a nawet gumowymi dropsami!
Do wykonania tych smakowitych ciasteczek będziesz potrzebować mąki, cukru, melasy i przypraw. Najlepsze jest to, że możesz je zrobić wcześniej i przechowywać do dwóch dni. Musisz jednak pamiętać o podjęciu kilku dodatkowych środków ostrożności.
Przed rozpoczęciem pracy musisz odmierzyć wszystkie składniki. Możesz to zrobić za pomocą miarki. Jednak najdokładniejsze wyniki uzyskasz, używając wagi.
Po odmierzeniu składników musisz je wymieszać. Jest to pierwszy etap robienia piernika.
Następnie musisz ubić na krem masło i cukier. Możesz to zrobić za pomocą miksera stojącego lub ręcznego. Kiedy masa będzie już lekka i puszysta, możesz dodać jajko.
Po ubiciu jajka i wymieszaniu składników powinieneś dodać wanilię. To jest też czas na dodanie melasy. Dodanie melasy do ciasta może naprawdę zmienić jego smak.
Przez większość czasu możesz przechowywać ciasto w lodówce. Jeśli chcesz, możesz je także zamrozić. Najlepiej przechowywać je w folii lub szczelnym pojemniku.
Biały lukier
Jeśli jeszcze nie udekorowałeś swoich pierniczków, oto szybka rada: biały lukier sprawi, że będą wyglądały jak śnieg. Ta wskazówka nie jest trudna do zastosowania, a może sprawić, że twoje pierniczki będą wyglądały jak dzieła sztuki.
Sztuka polega na użyciu odpowiednich składników i kilku sztuczek, dzięki którym lukier utrzyma swój kształt. Będziesz też potrzebował solidnego narzędzia do dekorowania.
Dobrą radą przy robieniu gęstego lukru jest użycie śmietanki z winogronem. Dzięki niemu lukier nie będzie się krystalizował i słabł. Po zrobieniu lukru przechowuj go w lodówce.
Oprócz śmietanki do lukru warto dodać odrobinę wody. Dzięki temu lukier będzie rzadszy i łatwiejszy do nałożenia na ciasteczka. Możesz też dodać odrobinę wanilii.
Innym sposobem na uzyskanie jak najlepszych efektów lukru jest ubicie białek przed dodaniem cukru. Pomoże to napowietrzyć lukier i nadać mu błyszczący połysk.
Jednym ze sposobów, aby zapobiec pękaniu lukru, jest przykrycie go folią plastikową. Użycie szczelnej pokrywki lub folii zapobiegnie przedostaniu się powietrza do lukru i jego osłabieniu.
Użycie cukru pudru w lukrze może być świetnym sposobem na nadanie mu wyglądu śniegu, ale nie zawsze jest to konieczne. Możesz na przykład użyć barwników spożywczych, aby stworzyć własny lukier.
Melasa z czarnej porzeczki
Jeśli szukasz smacznych pierniczków, musisz uwzględnić w przepisie melasę. Ten słodzik jest ważnym składnikiem smaku i tekstury ciasteczek.
Czarna melasa to bogaty, ciemnobrązowy słodzik. Ma mocniejszy smak niż zwykła melasa i jest gęsta odżywczo. Świetnie nadaje się do pieczonej fasoli, marynat i sosów.
Ciemny kolor melasy sprawia, że idealnie nadaje się do wypieków, ale jest też dobrym wyborem do pikantnych potraw. Jeśli nie przepadasz za jej smakiem, możesz zastąpić ją lżejszą melasą.
Melasa jest gotowanym, bogatym w minerały produktem ubocznym przetwarzania cukru. Tradycyjnie produkuje się ją z soku trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, ale inne odmiany mogą pochodzić z innych źródeł, w tym z suszonych owoców, takich jak daktyle.
Molasa to gęsta, lepka substancja, którą często stosuje się w wypiekach jako słodzik. Aby uzyskać odpowiedni smak, najlepiej wymieszać ją z innymi składnikami.
Użycie melasy w przepisie na pierniczki może sprawić, że ciasteczka będą miękkie i mięsiste. Należy jednak zachować ostrożność. Zbyt duża ilość melasy może sprawić, że ciasteczka będą zbyt gorzkie. Melasy czarnej powinieneś używać tylko w przepisach, w których jest ona wymagana.
Innym sposobem na zwiększenie wartości odżywczych pierniczków jest dodanie do ciasta zmielonych nasion chia. Mogą one zastąpić jajka w przepisie, dzięki czemu uzyskasz zdrowszą wersję tego smakołyku.