Strona głównaPoradyJaka mąka do czego?

Jaka mąka do czego?

Przez Redakcja

-

Czy zastanawiasz się, jakiego rodzaju mąki używać do pieczenia? Istnieje kilka różnych rodzajów mąki i ważne jest, aby wiedzieć, które z nich są najlepsze dla danego przepisu. Użycie niewłaściwego rodzaju mąki może prowadzić do wielu problemów, więc upewnij się, że wykorzystasz w pełni swoje składniki.

Mąka chlebowa

Mąka chlebowa to mąka o wysokiej zawartości białka. Dzięki temu świetnie nadaje się do chlebów, które potrzebują więcej smaku. Mąka chlebowa to najlepszy wybór do chlebów na drożdżach. Jest też idealna do produkcji bajgli. Istnieje wiele odmian tej mąki, w tym biała, pszenna i pełnoziarnista. Wszystkie można zastąpić mąką uniwersalną w większości przepisów.

Mąka chlebowa ma większą zawartość białka niż mąka uniwersalna. Dodatkowe białko w mące pomaga stworzyć większe i mocniejsze nitki glutenu w cieście. Te nitki zatrzymują pęcherzyki dwutlenku węgla, dzięki czemu ciasto staje się bardziej miękkie i chrupiące.

Mąka uniwersalna

Mąka uniwersalna jest niezbędnym elementem procesu pieczenia. Jest to uniwersalny składnik, który wykorzystuje się w wielu przepisach. Poza tym, że używa się jej do wypieku chleba, jest też używana do wyrobu ciasteczek, kruchych ciastek, a nawet do zagęszczania sosów.

Mąka uniwersalna jest też znana jako mąka AP, mąka zwykła lub mąka samoziarnista. Terminy te różnią się w zależności od kraju, ale wszystkie odnoszą się do tej samej białej mąki.

Używanie mąki uniwersalnej jest proste, ale musisz wybrać jej najlepszy typ dla swoich potrzeb. Istnieją dwa rodzaje mąki uniwersalnej: niebielona i bielona. Najlepszą teksturę i smak uzyskasz, używając mąki niebielonej.

Mąka samorozpuszczalna

Mąka samorozpuszczalna jest częstym składnikiem wielu przepisów. Używa się jej w naleśnikach, pączkach i muffinach. Użycie mąki samorozpuszczalnej sprawi, że wypieki będą rosły bardziej równomiernie i będą miały bardziej chrupiącą skórkę.

Mąka samorozpuszczalna to mieszanka mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Można ją kupić zarówno w wersji białej, jak i pełnoziarnistej. Kluczem jest dokładne wymieszanie jej przed użyciem. Istnieje kilka sposobów odmierzania mąki samoziarnistej. Możesz użyć miarki, łyżki lub kubka pomiarowego.

Mąki drobno, średnio i gruboziarniste

Mąki drobno, średnio i gruboziarniste różnią się teksturą i wartością odżywczą. Ogólnie rzecz biorąc, mąka drobnoziarnista jest idealną bazą dla makaronu lub niewypiekanych produktów, natomiast mąka gruboziarnista jest używana do chlebów o wyraźnej chropowatości. Niemniej wszystkie trzy rodzaje mąki są warte wypróbowania. Różnica między nimi polega na ilości ziaren i sposobie ich mielenia.

Na przykład mąka drobnoziarnista jest produkowana z pszenicy durum. Mąka drobnoziarnista ma większą zdolność pęcznienia i lepszą zdolność do wchłaniania płynów. Dzięki temu jest idealna do wyrobu elastycznych ciast i tortów. Jest też dobra do przygotowywania bardziej orzechowych potraw. Nie jest jednak najlepszym wyborem do twardego makaronu.

Mąka żytnia

Mąka żytnia to ziarno zbożowe, które początkowo było pożywieniem dla ubogich. Dziś żyto ma wiele zastosowań. Na przykład jest głównym składnikiem wielu chlebów. Ma wysoką zawartość białka, jest doskonałym źródłem błonnika i może pomóc w kontrolowaniu cukrzycy. Orzechowy smak mąki żytniej sprawia, że świetnie nadaje się do dań pikantnych i słodkich.

Żyto to odporna trawa zbożowa uprawiana w północnych Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Jest również uprawiane w południowej Europie.

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana jest naturalnym produktem pochodzącym z Ameryki Północnej. Była używana przez tysiące lat w społecznościach rdzennych Amerykanów. Jednak w ostatnich stuleciach straciła na popularności. Jest kilka etapów tworzenia mąki żołędziowej, więc oto jak zrobić to dobrze.

Przede wszystkim musisz zdobyć największe żołędzie, jakie możesz znaleźć. Dzięki temu uzyskasz więcej korzyści. Po drugie, najlepiej unikać żołędzi z dziurami. Pamiętaj też o sprawdzeniu, czy nie masz alergii na orzechy przed użyciem mąki żołędziowej.

Mąka gryczana

Jeśli szukasz świetnej alternatywy dla mąki pszennej, powinieneś rozważyć mąkę gryczaną. Jest to świetny wybór do wypieków i możesz ją znaleźć w wielu dużych supermarketach.

Gryka jest rośliną bezzbożową, z której powstaje mąka o wysokiej zawartości białka, błonnika i niacyny. Mąka ta może być używana do nadania wypiekom bogatego smaku i tekstury. W zależności od sposobu użycia może też nadać ciemny kolor gotowemu wypiekowi.

Mąka migdałowa

Mąka migdałowa jest świetną alternatywą dla osób stosujących dietę nisko węglowodanową. Jest bogata w magnez, witaminę E i błonnik pokarmowy, a ponadto wykazano, że ma właściwości zdrowotne. Ten rodzaj mąki jest często używany zamiast tradycyjnej mąki pszennej.

Mąka migdałowa, oprócz tego, że jest zdrowym zamiennikiem glutenu, może być świetnym sposobem na zmniejszenie ilości przyjmowanych węglowodanów. To także świetny wybór dla osób stosujących dietę keto. Osoby stosujące dietę ketogeniczną chcą, żeby większość ich kalorii pochodziła z tłuszczu.

Oceń artykuł: Jaka mąka do czego?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy