Strona głównaPoradyJaka mąka dla cukrzyka?

Jaka mąka dla cukrzyka?

Przez Redakcja

-

Jest wiele różnych rodzajów mąki. Możesz wybierać spośród mąki migdałowej, mąki z łusek psyllium, mąki orkiszowej i mąki z łubinu. Wszystkie one są bardzo zdrową alternatywą dla rafinowanej, przetworzonej białej mąki.

Mąka migdałowa

Wykazano, że mąka migdałowa obniża poziom glukozy, cholesterolu i insuliny we krwi. Zapewnia też wiele innych korzyści. Kluczem jest spożywanie jej z umiarem.

Jedną z najbardziej zauważalnych zalet migdałów jest to, że dostarczają zdrowej dawki jednonienasyconych tłuszczów. Zawierają też dużo witaminy E. Ten składnik odżywczy pomaga zwalczać stany zapalne i chroni wzrok.

Migdały są też bogate w magnez. Dostateczna ilość magnezu jest ważna dla zdrowia mózgu. Ponadto magnez pomaga regulować ciśnienie krwi. Rozpuszczalny błonnik, kolejny składnik odżywczy znajdujący się w migdałach, utrzymuje w zdrowiu Twój układ trawienny.

Inną zaletą migdałów jest to, że pomagają Ci schudnąć. Badania wykazały, że ludzie, którzy jedzą więcej orzechów, a zwłaszcza migdałów, mogą zmniejszyć procentową zawartość tłuszczu w swoim ciele o 9%.

Mąka gryczana

Dodanie do swojej diety mąki gryczanej może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Ten rodzaj mąki ma niską zawartość kalorii i węglowodanów. Dostarcza też wielu witamin i minerałów. Możesz używać mąki gryczanej w wielu przepisach, od naleśników po chleb mieszany.

Mąka gryczana zawiera dużo rozpuszczalnego błonnika oraz jest bogata w magnez i mangan. Oba te pierwiastki są niezbędne, by organizm mógł prawidłowo przetwarzać i wykorzystywać glukozę. Zapewniają też powolne uwalnianie energii.

Wykazano, że gryka obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Dzieje się tak dzięki związkowi o nazwie chiro-inozytol. Związek ten sprawia, że receptory są bardziej wrażliwe na działanie insuliny. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą typu 1 i innymi formami cukrzycy.

Mąka orkiszowa

Mąka orkiszowa dla diabetyków jest alternatywą dla mąki pszennej. W ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność. Jest bogata w błonnik, który może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poprawić poziom cukru we krwi.

Badania wykazały, że osoby stosujące dietę bogatą w błonnik mają niższe ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi. Pomaga to zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy typu 2. Błonnik zmniejsza również stan zapalny i obniża poziom złego cholesterolu.

Dieta wysokobłonnikowa może obniżać ciśnienie krwi poprzez regulację równowagi kwasów tłuszczowych. Ponadto błonnik spowalnia proces trawienia, dzięki czemu organizm łatwiej przyswaja niezbędne składniki odżywcze.

Orzechowy i lekko słodki smak mąki orkiszowej sprawia, że jest ona idealna do wypieków. W porównaniu ze zwykłą pszenicą pełnoziarnistą, mąka orkiszowa ma lżejszą konsystencję.

Mąka z łupin orzecha włoskiego

Mąka z łupin orzecha włoskiego to świetny sposób na dostarczenie większej ilości błonnika do swojej diety. Błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi i sprzyja regularnemu wypróżnianiu. Jeśli masz cukrzycę, dieta z dużą ilością błonnika może zmniejszyć ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Kilka badań wykazało, że łuska psyllium może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi.

Łuska psyllium jest prebiotykiem, co oznacza, że może odżywiać dobre bakterie w jelitach. Zapewnia również objętość stolca, co pomaga w jego płynnym przebiegu. Zdrowe jelita są ważne dla diabetyków.

Psyllium husk w proszku można znaleźć w aptekach i w internecie. Ten rozpuszczalny błonnik to delikatny i łatwy w użyciu sposób na dodanie większej ilości błonnika do swojej diety. Ponadto łuska psyllium jest bezpieczna. Jeśli jednak masz problemy z trawieniem, skonsultuj się z lekarzem przed dodaniem tego suplementu do swojej diety.

Mąka łubinowa

Mąka łubinowa jest mąką bezzbożową. Uzyskuje się ją z łubinu, który powszechnie występuje w regionie śródziemnomorskim. Roślina ta ma fioletowe i niebieskie kwiaty.

Mąka łubinowa jest mąką wysokobiałkową. Zawiera około 11 gramów białka na porcję. Ponadto łubin ma więcej błonnika niż inne ziarna. Oznacza to, że pomaga w osiągnięciu sytości. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, co jest ważne w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.

Mąka z łubinu może również przyczynić się do poprawy zdrowia serca. Badania wykazały, że dieta bogata w produkty wzbogacone o łubin może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.

Dieta wzbogacona o łubin może również pomóc Ci schudnąć. Badania wykazują, że dieta o niskiej zawartości glikemii może pomóc kontrolować poziom glukozy we krwi, ograniczyć głód i sprzyjać utracie wagi.

Oceń artykuł: Jaka mąka dla cukrzyka?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy