Strona głównaPoradyJak zamarynować udka do wędzenia?

Jak zamarynować udka do wędzenia?

Przez Redakcja

-

Jeśli kiedykolwiek byłeś w restauracji i zastanawiałeś się, jak przyrządzić wspaniałe wędzone udko, masz szczęście. Udka można zamarynować na kilka sposobów. Niektóre z nich to użycie ziół i przypraw oraz innych smaków. Najlepiej wybrać różne składniki, które można ze sobą mieszać.

Udka na skórze

Udka z kurczaka doskonale nadają się do wędzenia, ponieważ są aromatyczne i niedrogie. Są też łatwe do przyrządzenia. Sekretem ich przyrządzania jest utrzymanie ich w stanie wilgotnym. Jeśli pozostawisz je zbyt długo w marynacie, mogą stać się mięsiste.

Możesz wydobyć najwięcej smaku z udek z kurczaka, stosując odpowiednią marynatę. Niektóre dobre opcje to czosnek, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek, cebula w proszku, słodki wermut i świeży tymianek. Składniki te można wymieszać w misce, a następnie gotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przecedź go przez sitko o drobnych oczkach i użyj do polania udek przed podaniem.

Zawsze ważne jest kupowanie kurczaka najwyższej jakości, jaką możesz znaleźć. Dzięki temu uzyskasz dobrze przyprawione, delikatne i soczyste mięso.

Czipki z drewna hikorowego

Jeśli szukasz szybkiego i pysznego posiłku, który możesz przygotować dla rodziny lub przyjaciół, powinieneś spróbować zrobić wędzone udka z kurczaka. Są one nie tylko pyszne, ale też bardzo łatwe do wykonania. W rzeczywistości ten przepis można przygotować w ciągu zaledwie kilku godzin. To świetny sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Możesz nawet przechowywać wędzone udka z kurczaka w lodówce, aż będziesz gotowy do ich spożycia.

Do wędzenia kurczaka możesz użyć wielu rodzajów drewna. Hikora, klon, jabłko, wiśnia i pekan to dobry wybór. Możesz je mieszać, aby stworzyć własną, niepowtarzalną mieszankę.

Przed przyrządzeniem kurczaka możesz go zamarynować w occie, oleju i czosnku. Dzięki temu będzie wilgotny i delikatny. Skórka będzie również ładna i chrupiąca. Po ugotowaniu kurczaka możesz podać go z ulubionym sosem.

Czosnek

Wędzone udka z kurczaka są delikatne i doskonale przyprawione. Świetnie nadają się do przygotowania posiłku i są idealne na niedzielny obiad.

Przygotowanie wędzonych udek z kurczaka wymaga wykonania kilku prostych czynności. Powinieneś przygotować składniki i pozwolić kurczakowi marynować się przez co najmniej dwie godziny przed gotowaniem. Po ugotowaniu możesz podać udka z różnymi dodatkami lub wędzonymi warzywami.

Najlepszym sposobem na ugotowanie udek z kurczaka jest wędzenie w wędzarce. Możesz jednak użyć patelni lub mikrofalówki. Do przygotowania przepisu na wędzone udka z kurczaka będziesz potrzebował kilku wędzonych udek, oliwy z oliwek, cebuli w proszku, słodkiego wermutu, soli, czosnku i świeżego tymianku.

Przed marynowaniem powinieneś usunąć z udek nadmiar płynu. Powodem jest to, że jeśli mięso będzie zbyt długo wystawione na działanie płynów, kwas rozbije mięśnie.

Zioła

Szybkim sposobem na nadanie smaku kurczakowi jest zamarynowanie go w ziołach i przyprawach. Jest to szczególnie skuteczne w przypadku udek bez skóry, które są bardziej aromatyczne niż piersi.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się przyrządzić kurczaka w piekarniku czy na grillu, najważniejsze jest, aby nie dopuścić do jego wysuszenia. Użyj termometru, aby określić właściwą temperaturę. Kiedy mięso osiągnie temperaturę 165 stopni, można je bezpiecznie jeść.

Kiedy kurczak został już przyprawiony, nadszedł czas na jego uwędzenie. Wędzony kurczak jest pyszny i stanowi wspaniały dodatek do posiłku. Mięso jest bardzo delikatne i soczyste, co sprawia, że jest idealne na szybki posiłek.

Aby przygotować kurczaka marynowanego w ziołach, najpierw rozgrzej wędzarkę. Ustaw palniki na średnio-wysoki ogień. Następnie umieść kurczaka na ruszcie. Co 15 minut smaruj go sosem.

Inne smaki, których możesz użyć

Możesz łatwo przygotować wędzone udka z kurczaka, używając tych samych technik, co kurczaka z grilla. To smaczne, łatwe i niedrogie danie. Po ugotowaniu są pyszne i podawane z posmarowaną masłem bułką brioche. Wędzone udka z kurczaka są doskonałym dodatkiem do następnego grilla lub rodzinnego obiadu.

Możesz wybrać wiele smaków, w których zamarynujesz swoje udka. Oliwa z oliwek jest częstym składnikiem tych przepisów. Jej zalety to zdolność do utrzymywania wilgotności i chrupkości mięsa.

Innym popularnym składnikiem są ząbki czosnku. Świeża partia zapewni najlepszy smak. W razie potrzeby możesz jednak użyć suszonego.

W trakcie pracy rozważ dodanie różnych świeżych ziół. Bazylia, kolendra i pietruszka są świetnymi dodatkami.

Oceń artykuł: Jak zamarynować udka do wędzenia?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy