Strona głównaPoradyJak zamarynować szynkę do pieczenia?

Jak zamarynować szynkę do pieczenia?

Przez Redakcja

-

Jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby zamarynować szynkę do pieczenia. Ale zanim zaczniesz, musisz wiedzieć, jak kupić szynkę z wiejskiej szynki. Gdy masz już szynkę, następnym krokiem jest jej glazurowanie. Dzięki temu uzyskasz smak wędzenia, który pokocha Twoja rodzina.

Kupowanie szynki z wiejskiej szynki

Jeśli chcesz kupić szynkę do pieczenia, masz wiele możliwości. Rodzaj, który wybierzesz, zależy od Twoich preferencji. Możesz kupić szynkę peklowaną i nie peklowaną.

Szynka peklowana jest wstępnie przygotowana. Sprzedaje się ją w delikatesach lub w sklepach spożywczych. Szynka niekonserwowana to mięso, które nie zostało poddane obróbce chemicznej. Szynka jest również doskonałym źródłem białka. Jednak jej jakość może się obniżyć, jeśli jest przechowywana w niewłaściwy sposób.

Szynki wiejskie są peklowane za pomocą suchej mieszanki i zawieszane w wędzarni, aby się utwardziły. Szynki te są znacznie bardziej słone i gęste niż szynki miejskie.

Istnieje kilka rodzajów szynek, w tym z kością, z pośladkami i spiralne. Aby uzyskać najlepszy smak, najlepiej używać całej szynki.

Kupując szynkę do pieczenia, upewnij się, że kupujesz ją od renomowanego hodowcy. Najlepiej, żeby szynka pochodziła z pastwiska, z dawnej rasy świń. Dzięki temu szynka będzie tak zdrowa, jak to tylko możliwe.

Jeśli wolisz słodszą szynkę, poszukaj szynki suszonej. Zazwyczaj szynki peklowane przy użyciu cukru trzcinowego lub buraczanego są słodsze. Jednak niektóre szynki peklowane wykorzystują inne substancje słodzące.

Jeśli kupujesz szynkę do pieczenia, upewnij się, że jest ona dokładnie ugotowana. Temperatura wewnętrzna szynki powinna wynosić około 145 stopni. Sprawdź też, czy szynka nie ma pleśni. Pleśń nie jest bezpieczna do spożycia.

Przygotowanie szynki

Jeśli planujesz pieczenie szynki, musisz wykonać kilka kroków, które zapewnią, że otrzymasz delikatną, soczystą i aromatyczną szynkę. Kilka rzeczy do zapamiętania: Ważne jest, aby rozmrozić szynkę przed jej przygotowaniem. Pomoże to zapobiec rozwojowi szkodliwych organizmów w mięsie.

Upewnij się, że deska do krojenia jest czysta i zdezynfekowana po zakończeniu obróbki mięsa. Powinieneś także zadbać o czystość narzędzi, których będziesz używał.

Po odkażeniu miejsca pracy jesteś gotowy do przygotowania szynki. Obejmuje to przycięcie i nacięcie szynki. Te cięcia są kluczowe, aby glazura mogła wniknąć w mięso.

Szynkę można odkazić, myjąc ją w ciepłej wodzie i szorując sztywną szczotką. Uważaj, aby usunąć soki, które mogły się zebrać na tacce podczas rozmrażania.

W zależności od szynki, może to być prosty proces. Możesz użyć torby do pieczenia szynki, aby utrzymać wilgotność mięsa.

Innym sposobem na uzyskanie lepko-słodkiej glazurowanej szynki jest użycie brązowego cukru. Jednak powinieneś to zrobić kilka minut po wyjęciu szynki z piekarnika. Szynka z glazurą będzie gotowa do podania po około godzinie. Upewnij się, że używasz najlepszych możliwych składników.

Lazurowanie szynki

Dobra glazura do pieczonej szynki jest łatwa do wykonania. Zasadniczo składa się ona ze składników, które łączy się w łatwą do rozsmarowania, lepką pastę. Można ją przechowywać na wolnym ogniu.

Ważne jest, aby podjąć właściwą decyzję, jeśli chodzi o wybór glazury do szynki. Cukry zawarte w przepisie rozpuszczą się i skarmelizują, tworząc błyszczącą, słodką powłokę. Jednak zbyt duża ilość cukru może doprowadzić do powstania dymnego bałaganu.

Aby jak najlepiej wykorzystać glazurę, powinieneś nałożyć ją na szynkę w ciągu ostatnich kilku minut gotowania. Dlatego zawiń ją w folię. Dzięki temu mięso nie wyschnie. Możesz nawet rozważyć dodanie do szynki płynów, aby utrzymać jej wilgotność.

Dobra szynka będzie przechowywana w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli masz czas, możesz nawet przygotować ją wcześniej i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Zależnie od rodzaju szynki, z którą pracujesz, możesz przygotować glazurę przed rozpoczęciem gotowania. Powinna być gęsta, ale dająca się rozsmarować. Dodaj do niej kilka łyżek octu lub sosu Worcestershire.

Aby nadać glazurze bardziej wyrazisty efekt, możesz dodać całe goździki. Będą one nie tylko dekoracyjne, ale dodadzą szynce smaku.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Jak zamarynować szynkę do pieczenia?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy