Następnym razem, kiedy pójdziesz na imprezę, zaprosisz przyjaciół lub pójdziesz na plażę, zabierz ze sobą trochę przyprawionej ryby, żeby dodać posiłkowi dodatkowego smaku. Ryba jest pyszna, ale łatwo ją rozgotować, dlatego powinieneś wiedzieć, jak ją prawidłowo przyprawić. Możesz ją grillować lub piec, ale pamiętaj, żeby przyciąć płetwy, odciąć ości i posmarować masłem z cytryną. To proste, a będziesz mógł cieszyć się smakiem owoców morza tak, jak lubisz.
Marynowanie
Jeśli planujesz przygotować rybę na posiłek, marynowanie jest świetnym pomysłem. Dzięki temu ryba zachowa swoją teksturę, smak i kolor. Proces ten jest łatwy i nie wymaga zbyt wiele sprzętu.
Marynaty występują w wielu różnych formach. Mogą to być suche przyprawy, pasty lub płyny. Niektóre rodzaje nie wymagają nawet gotowania składników przed użyciem.
Marynaty najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Pojemnik powinien być wykonany ze szkła lub emalii. Metalowe pojemniki, na przykład ze stali nierdzewnej, mogą wejść w reakcję z kwasem zawartym w marynatach, co może doprowadzić do powstania nieapetycznych smaków.
Marynowanie ryb to szybki sposób na nadanie im nowego smaku. Pomaga też zmiękczyć mięso.
Usuń ości
Proces usuwania ości z ryby nie zawsze jest prosty. Na przykład, możesz nie chcieć złamać ości. Jest też wiele potraw z owoców morza, które wymagają usunięcia skóry i ości. Jednak prawdopodobnie będziesz musiał usunąć te kawałki, zanim będziesz mógł je zjeść. Na szczęście istnieje wiele sztuczek i wskazówek, dzięki którym nie pozostaniesz z tuszą i bałaganem.
Na przykład możesz naciąć kręgosłup nożem do filetowania, a następnie wyciągnąć go za pomocą odpowiednich narzędzi. Możesz też kupić szczypce do usuwania ości lub dwa. Najlepszym rozwiązaniem jest stal nierdzewna. Ale uważaj! Użycie uniwersalnej pęsety nie jest najlepszym pomysłem.
Jednym z najłatwiejszych sposobów usuwania ości z ryb jest użycie szczypiec do ości. Szczypce zostały zaprojektowane specjalnie do tego zadania i pomogą Ci usunąć drobne ości z filetów. Zasadniczo wykorzystuje ogon ryby jako „uchwyt” do wyciągania mniejszych ości.
Odcięcie płetw
Jeśli chodzi o przyprawianie ryb, warto przyjrzeć się sposobowi odcinania płetw. Choć nie jest to konieczne, może znacznie ułatwić cały proces. Ponadto sprawia, że proces ten jest o wiele przyjemniejszy, co jest korzystne dla całej rodziny.
Przede wszystkim powinieneś umyć i opłukać rybę. Musisz usunąć z niej wnętrzności i oskrobać ją z kamienia. Jeśli nie kupiłeś całej ryby, możesz kupić już oskalpowaną. Następnie umieść ją na drucianym stojaku. Dzięki temu będziesz mógł ją łatwo przenosić i widzieć, co robisz.
Następnie, najlepszym sposobem na pokrojenie ryby jest użycie nożyc kuchennych. Użyj ostrza z tępą krawędzią po obu stronach. Gdy ostrze będzie skierowane lekko w lewo, łatwo usuniesz łuski.
Posmaruj rybę masłem/mieszanką cytrynową
Sztuką w przygotowaniu smacznej i dobrze przyrządzonej ryby smażonej na patelni jest uzyskanie odpowiedniej temperatury. Dzięki temu uzyskasz chrupiącą, aromatyczną skórkę, która będzie miękka w środku. Podczas smażenia należy często obracać rybę.
Jednym z najlepszych sposobów jest posmarowanie ryby masłem cytrynowym. Należy to zrobić przed grillowaniem ryby. Pomoże to rybie wchłonąć smaki, a jednocześnie utrzyma ją w wilgoci i sprawi, że nie wyschnie.
Aby to ułatwić, musisz użyć folii aluminiowej. Upewnij się, że używasz szerokiego kawałka folii, żeby mieć pewność, że będziesz mógł łatwo chwycić rybę.
Grilluj lub piecz
Grillowanie lub pieczenie, żeby przyprawić rybę, to świetny sposób na zdrowy posiłek. Wysoka temperatura grillowania sprawia, że powierzchnia ryby staje się gładka i tworzy się na niej pyszna skórka. Musisz jednak upewnić się, że prawidłowo przyrządzasz rybę, aby uniknąć jej rozgotowania.
W zależności od wielkości ryby, może być konieczne dostosowanie czasu jej gotowania. Na przykład, jeśli gotujesz dwucalowy kawałek łososia, powinieneś gotować go od sześciu do ośmiu minut na stronę.
Ważne jest także, aby podczas gotowania ryba miała skórę. Zapobiega to zwijaniu się i rozpadaniu ryby.