Dla tych z was, którzy chcą przygotować na obiad dla swojej rodziny gotowaną na parze pierś z kurczaka, ważne jest, aby dowiedzieć się, jak ją odpowiednio przyprawić. Smak potrawy będzie bowiem zależał od ilości użytych przypraw. Możesz również dodać do kurczaka kilka warzyw, takich jak grzyby czy szpinak, aby uzyskać dodatkowy smak. Najpopularniejsze rodzaje przypraw to czosnek i koperek. Olej sezamowy to kolejny sposób na dodanie smaku do dania.
Olej sezamowy
Olej sezamowy to świetny sposób na doprawienie gotowanej na parze piersi kurczaka. Dodaje on bogatego smaku potrawie, którą można podać z ryżem lub warzywami na parze. To danie jest łatwe do wykonania i doskonale nadaje się na kolację lub śniadanie w ciągu tygodnia.
Na początek musisz zgromadzić niezbędne składniki. Potrzebny będzie olej sezamowy, sos sojowy, miód, ocet ryżowy, ketchup i brązowy cukier.
Najpierw musisz ugotować kurczaka na patelni. Można to zrobić na kuchence lub w piekarniku. Aby utrzymać stałą temperaturę na patelni, będziesz gotować w małych partiach.
Następnie zamarynuj kurczaka w mieszance sosu sojowego i miodu. Pamiętaj, żeby wymieszać marynatę z mięsem.
Wino Shaoxing
Wino Shaoxing to chińskie wino kuchenne. Ma lekko słodki i pikantny smak. Można je znaleźć w sklepach z artykułami azjatyckimi lub w niektórych supermarketach.
Kiedy używasz Shaoxing, nadaje ono mięsu złożony, pikantny smak. Często jest to sekretny składnik chińskich potraw.
Ten rodzaj wina jest zwykle używany w małych ilościach. Zauważysz, że większość potraw stir-fry wymaga jednej lub dwóch łyżek stołowych. Jeśli jednak chcesz uzyskać autentyczny, restauracyjny smak, być może będziesz musiał użyć nieco więcej niż łyżkę stołową.
Wino Shaoxing jest fermentowanym winem ryżowym. Ma łagodny, bursztynowy kolor. Często opisuje się je jako wino o zapachu karmelu.
Czosnek
Jeśli zastanawiasz się, jak przyprawić czosnkiem gotowaną na parze pierś z kurczaka, możesz to zrobić na kilka sposobów. Niektóre z nich to zrobienie własnego czosnkowego masła ziołowego lub posypanie kurczaka świeżymi ziołami.
Domowa wersja tego masła sprawi, że kurczak będzie niewiarygodnie delikatny. Można go również użyć do nadziewania wrapsów lub jako bazy do makaronu.
Aby zrobić najlepsze masło czosnkowe, zacznij od podsmażenia kilku ząbków czosnku na oliwie z oliwek. Możesz dodać odrobinę soli koszernej. Kiedy czosnek się skarmelizuje i stanie się aromatyczny, będzie gotowy, by dodać go do kurczaka.
Następnie zalej go bulionem z kurczaka. To pomoże usunąć resztki smaku kurczaka.
Grzyby
Dodanie grzybów do przepisu na kurczaka na parze to świetny sposób na dodanie smacznego i pożywnego posiłku do diety Twojej rodziny. Badania zachodnie wykazały, że grzyby mają wiele korzyści zdrowotnych.
Aby przygotować gotowaną na parze pierś z kurczaka z grzybami, będziesz potrzebował kilku podstawowych składników. Po pierwsze, będziesz potrzebował piersi z kurczaka bez kości i skóry. Pokrój kurczaka na kawałki wielkości kęsa, a następnie lekko obtocz każdy kawałek w mące.
Następnie musisz wymieszać kurczaka z wszystkimi przyprawami. Dodaj odrobinę skrobi kukurydzianej, aby nadać kurczakowi gładką konsystencję. Kiedy już wymieszasz mięso i przyprawy, będziesz chciał je posmarować sosem. Pomoże to upewnić się, że całe mięso zostało ugotowane.
Sos do maczania
Jeśli chcesz doprawić swojego kurczaka, rozważ maczanie go w sosie. Sos może dodać smaku bez dodawania dużej ilości kalorii czy tłuszczu. Jest też łatwy do zrobienia. Jest wiele rodzajów sosów do wyboru.
Sosy do maczania można przygotować w mikrofalówce lub z kilku składników, które znajdziesz w swojej kuchni. Dobry sos do maczania ma równowagę między smakiem słodkim, kwaśnym i pikantnym. Niektóre sosy zawierają nawet śmietanę i oliwę.
Sosy do maczania mogą być używane jako przystawka na przyjęciu lub jako dodatek do obiadów w ciągu tygodnia. Są łatwe do zrobienia i pasują do większości dań typu finger food. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, przygotuj sos podczas gotowania kurczaka.