Jeśli chcesz przyrządzić królika dla rodziny, musisz wiedzieć, jak go przyprawić. Aby to zrobić, musisz wybrać zdrowego królika, przygotować marynatę, a następnie obtoczyć go w mące, soli i pieprzu. Następnie możesz ugotować królika w wolnowarze lub w piekarniku.
Wybierz zdrowego królika
Jeśli chodzi o wybór zdrowego królika do przyprawiania, trzeba wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Jedną z nich jest to, czy królik jest na tyle oswojony, że można się z nim obchodzić. Kolejną jest jego osobowość. To może być trudne do zmierzenia, ale spędzenie czasu z królikiem pomoże.
Króliki powinny być karmione dużą ilością świeżej zieleniny. Ważne jest, aby podawać królikowi odpowiednią ilość siana, ale powinien on mieć również dostęp do warzyw i owoców.
Dla królików najlepszym pokarmem jest ten, który ma dużą zawartość błonnika. Błonnik pomaga króliczkowi trawić pokarm. Najlepiej jednak unikać przetworzonych pokarmów zbożowych. Możesz dodać do diety królika suszone owoce i orzechy.
Zanurzenie królika w mące, soli i pieprzu
Zanurzenie królika w mące to technika używana do nadania mięsu ładnego, złotego koloru. Po tym procesie zwykle następuje smażenie, co jest dobrym sposobem na wydobycie jak największej ilości mięsa.
Redlowanie różni się od panierowania. Jest to metoda polegająca na moczeniu kawałka mięsa w mieszance mąki w celu utworzenia powłoki. Składniki to: mąka uniwersalna, sól i pieprz.
Tej panierki można używać do obtaczania mięsa przeznaczonego do smażenia, gotowania lub pieczenia. Użycie odpowiedniej łopatki pomoże uwolnić mięso od tłuszczu i sprawi, że panierka będzie równomiernie rozprowadzona.
Podczas rozdrabniania pamiętaj o dodaniu soli do mieszanki mąki, aby nadmiar wilgoci nie sprawił, że panierka stanie się mazista. Pamiętaj też, żeby używać mąki z przyprawami. Przyprawiona mąka zawiera sól, pieprz i inne przyprawy.
Przygotuj marynatę
Podczas gotowania królika będziesz chciał przygotować marynatę, która utrzyma mięso w stanie wilgotnym i nada mu bogaty smak. Jest kilka prostych kroków, które możesz wykonać, aby przygotować to smaczne danie.
Zacznij od pokrojenia królika na kawałki. Możesz pokroić mięso w cienkie plasterki lub w kawałki na burgery lub curry. Po pokrojeniu królika do pożądanej wielkości, usuń płaty brzucha, żebra i inne części.
Zmieszaj mięso w misce z kilkoma gałązkami rozmarynu, tymianku i liściem laurowym. Dopraw marynatę solą i pieprzem. Dodatkowo możesz użyć mąki, aby lekko obtoczyć mięso.
Przygotuj w wolnowarze
Jeśli szukasz pysznego i zdrowego posiłku, rozważ przygotowanie gulaszu z królika w wolnowarze. Królik jest chudy i świetnie smakuje, gdy jest odpowiednio przygotowany. Jest też łatwy do przygotowania. I stanowi świetny obiad na cały tydzień!
Po pierwsze, upewnij się, że Twój wolnowar ma wkładkę. Aby to zrobić, wytnij małą szczelinę w dnie. Gdy już to zrobisz, wyjmij wkładkę i umieść ją w wolnowarze.
Następnie przygotuj składniki. Aby przygotować dobry gulasz z królika, będziesz potrzebować cebuli, marchewki, selera i ziół. Składniki te można układać w wolnowarze na różne sposoby.
Inną opcją jest użycie holenderskiego piekarnika. Dzięki temu możesz przygotować bogaty sos śmietanowy, który podasz do królika. Jego smak wzmocnią świeże zioła.
Zrób zapiekankę
Jeśli szukasz zapiekanki, która będzie pyszna, a jednocześnie łatwa w przygotowaniu, możesz spróbować zrobić zapiekankę z królika. Królik jest zdrowym i chudym mięsem, a ponadto dobrze komponuje się z ziołami i tradycyjnymi włoskimi smakami.
Przygotowując królika, pamiętaj, żeby go odpowiednio przyprawić. Królik powinien być zrumieniony ze wszystkich stron i powinien mieć odpowiednią ilość soli i pieprzu. W zależności od wielkości patelni, być może będziesz musiał gotować go partiami.
Przed rozpoczęciem gotowania powinieneś pokroić królika na kawałki. Możesz podzielić królika na trzy lub cztery części. Grzbiet, tylne nogi i miednicę możesz odrzucić.
Upiecz w piekarniku
Jeśli chcesz podać smaczny obiad, spróbuj ugotować królika. Królik to chude mięso i jest dobrym rozwiązaniem dla diet niskokalorycznych. Można go przyrządzić na kilka sposobów.
Pierwszym sposobem jest smażenie. Ta metoda zamyka zapach mięsa i zapobiega rozchodzeniu się soków. Innym sposobem jest pieczenie. Do przygotowania królika możesz użyć zapiekanki lub piekarnika holenderskiego.
Jeśli chcesz upiec królika w piekarniku, możesz użyć płytkiego naczynia do pieczenia. Powinieneś jednak przykryć naczynie folią aluminiową. Dzięki temu ciepło z naczynia nie wpłynie na smak warzyw.