Jeśli gotujesz indyka, pewnie zastanawiasz się, jak go przyprawić, żeby był smaczniejszy. Niezależnie od tego, czy zamierzasz piec indyka, czy gotować go w wolnowarze, jest kilka prostych kroków, które możesz wykonać, aby nadać mu dodatkowy smak. Są to: solenie, umieszczanie ziół pod skórą i przechowywanie resztek.
Umieszczenie ziół pod skórą
Dodanie ziół do indyka może poprawić jego smak. Może też poprawić wygląd. Oto kilka wskazówek, jak zrobić to dobrze.
Najlepszym miejscem na dodanie ziół do indyka jest miejsce pod skórą. Dzięki temu przyprawy będą miały bezpośredni kontakt z mięsem.
Masło jest świetnym składnikiem, którego możesz użyć, przygotowując indyka z ziołami. W tym przepisie wykorzystamy ten naturalny tłuszcz i połączymy go z czosnkiem i szałwią. Otrzymasz pysznego, soczystego indyka z piękną, złotą skórką.
Zacznij od usunięcia skóry z indyka. Rozluźnij skórę od piersi do szyi. Uważaj, żeby nie rozerwać ani nie przeciąć skóry.
Wypełnij skórę kiełbasą
Jeśli szukasz sposobu na odświętny obiad z okazji Święta Dziękczynienia, spróbuj wypełnić skórę indyka kiełbasą. Możesz użyć mielonej wołowiny, kiełbasy, jabłek, orzechów włoskich i suszonych śliwek, aby stworzyć pyszne danie. Farsz jest najlepszy, gdy podaje się go razem z indykiem.
Po pierwsze, upewnij się, że indyk jest rozmrożony. Opłucz go w chłodnej wodzie i usuń podroby. Dobrze jest też zdjąć z niego skórę. Po zdjęciu skóry ułóż go na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia.
Następnie rozgrzej piekarnik do 325 stopni. Upewnij się, że rolada jest schłodzona w lodówce co najmniej godzinę przed pieczeniem.
Użyj metalowej brytfanny
Metalowa brytfanna pomoże Ci upiec idealnego indyka. Ważne jest, aby wybrać taką, która nadaje się do użytku w piekarniku i jest wystarczająco duża, aby zmieścić całego indyka. Chcesz też wybrać patelnię, która jest mocna i niezawodna.
Duży brytfanna All-Clad ze stojakiem to doskonały wybór na duże posiłki. Jest głęboki i może pomieścić do 25 funtów.
Jest to wytrzymały model ze stali nierdzewnej. Stojak do ociekania nie jest dołączony do zestawu, więc musisz go kupić osobno. Nie ma też pokrywy, więc skórka nie będzie chrupiąca.
Piekarnik Cuisinart Chef’s Classic 16 cali ze stali nierdzewnej to wszechstronna patelnia. Niezależnie od tego, czy pieczesz całego indyka, czy małego kurczaka, ta patelnia będzie świetnie pasować.
Pieczenie
Pieczenie indyka to świetny sposób na doprawienie i zakonserwowanie ptaka. Do solanki można dodać wiele różnych smaków, ale możesz zacząć od podstawowej mieszanki soli i wody. Możesz też użyć ziół i przypraw, aby dodać smaku.
Sól jest głównym składnikiem solanki. Rozkłada białka w mięsie, dzięki czemu mięso staje się delikatne i wilgotne. Dzięki temu białka są bardziej elastyczne, co ułatwia wchłanianie wody podczas gotowania.
Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać podczas solenia indyka, jest utrzymywanie stałej temperatury. Idealna jest temperatura 40 stopni F lub niższa. Przechowuj go w chłodnym miejscu, np. w lodówce, i sprawdzaj co jakiś czas.
Przygotowywanie indyka w wolnowarze
Jeśli przygotowujesz indyka na świąteczny posiłek, użycie wolnowaru może być najłatwiejszym sposobem. Dzięki tej metodzie mięso będzie wilgotne i soczyste, ponieważ gotuje się we własnych sokach.
Wolnowar zapewni też, że mięso będzie idealnie ugotowane. Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy indyk jest ugotowany, jest użycie termometru do mięsa.
Sprawdzając, czy indyk jest gotowy, należy sprawdzić temperaturę wewnętrzną w najgrubszej części piersi. Kiedy indyk osiągnie pożądaną temperaturę, powinien odpocząć przez co najmniej 5 minut przed pokrojeniem.
Przechowuj resztki
Pozostałości po Święcie Dziękczynienia muszą być odpowiednio przechowywane, aby uniknąć zepsucia i zatrucia pokarmowego. Najlepiej przechowywać je w zamrażarce lub lodówce.
Ugotowanego indyka możesz zamrozić na okres do sześciu miesięcy. Ważne jest jednak, by rozmrozić mięso przed ponownym podgrzaniem. Dzięki temu indyk nie wyschnie. Ponadto jakość mrożonek może się zmieniać z upływem czasu.
Aby zapewnić bezpieczeństwo, do przechowywania żywności należy zawsze używać szczelnych pojemników. Dobrym wyborem są plastikowe torebki. Zajmują one najmniej miejsca i pomagają zachować smak indyka.
Innym świetnym pomysłem jest podzielenie indyka na mniejsze porcje. Ułatwi to przygotowanie posiłków na następny dzień.