Strona głównaPoradyJak gotować kalafior żeby był biały?

Jak gotować kalafior żeby był biały?

Przez Redakcja

-

Możesz zauważyć, że wiele kalafiorów, które dostajesz, nie jest białych. Dzieje się tak z powodu sposobu, w jaki są gotowane. Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, żeby stały się białe. Po pierwsze, możesz je upiec lub zblanszować.

Blanszowanie

Są różne sposoby blanszowania kalafiora. Niezależnie od tego, czy chcesz zachować smak czy kolor, możesz to zrobić w prosty sposób. Kluczem jest upewnienie się, że stosujesz odpowiednią metodę, aby uniknąć utraty smaku kalafiora.

Większość odmian kalafiora najlepiej uprawiać jesienią. Możesz jednak zbierać kalafiory także latem. Aby zapobiec przebarwieniom, powinieneś unikać bezpośredniego światła słonecznego. Wczesną wiosną możesz użyć starych dzbanków na mleko, aby osłonić zbiory przed słońcem.

Jeśli planujesz używać blanszowanego kalafiora, upewnij się, że doprawisz go przed gotowaniem. W przeciwnym razie możesz uzyskać inną teksturę i smak.

Ważne jest monitorowanie kalafiora pod kątem szkodników i chorób. Kalafior, który ma rozmytą główkę, żółte lub pomarańczowe płatki albo brązowe plamki, może być oznaką infekcji owadów. Szkodniki te mogą też powodować, że główka staje się szorstka.

Ugotowanie na parze

Ugotowanie kalafiora na parze to świetny sposób na zachowanie wielu składników odżywczych tego warzywa. Oprócz zachowania świeżości, gotowanie na parze pozwala zachować jego teksturę. Pomaga zachować glukozynolany, związki zawierające siarkę, które pomagają zapobiegać rakowi.

Parowanie jest też skutecznym sposobem na usunięcie ostrego zapachu i nieprzyjemnego smaku kalafiora. Proces ten można przeprowadzić na wiele sposobów, w tym w garnku, kuchence lub w mikrofalówce.

Ugotuj kalafiora na parze najlepiej w garnku o grubym dnie. Pamiętaj o użyciu szczelnej pokrywki, aby uzyskać optymalne rezultaty. Ponadto, temperatura powinna być ustawiona na średnio-wysoką. Kiedy para zacznie się ulatniać, zmniejsz temperaturę do średnio niskiej.

Przed rozpoczęciem gotowania upewnij się, że główka kalafiora jest pozbawiona liści i łodygi. Główki kalafiora należy opłukać w chłodnej wodzie. Po opłukaniu, kalafior powinien być osuszony papierowym ręcznikiem.

Jeśli główka kalafiora jest duża, może być konieczne pokrojenie jej na różyczki. Możesz też ugotować małe kalafiory w całości.

Pieczenie

Podczas pieczenia kalafiora musisz upewnić się, że różyczki są przycięte i równomiernie rozłożone na blasze. Dzięki temu kalafior będzie gotował się równomiernie i uzyska piękny kolor i karmelizację.

Na początek musisz się upewnić, że piekarnik jest rozgrzany. Temperatura powinna wynosić 375 stopni Fahrenheita.

Jeśli używasz patelni, musisz ją naoliwić. Najlepsze rezultaty uzyskasz, używając oliwy z oliwek lub oleju z awokado. Upewnij się też, że patelnia nie jest przepełniona. W przeciwnym razie kalafior będzie smażył się nierównomiernie i nie uzyska złotobrązowego koloru.

Po wrzuceniu kalafiora do oleju, dopraw go solą i pieprzem. Możesz też dodać do kalafiora inne przyprawy i zioła. Na przykład sok z cytryny, czosnek, a nawet pieprz cayenne.

Pieczenie kalafiora pozwoli Ci uzyskać pyszne, wilgotne i pikantne danie. W przeciwieństwie do surowego kalafiora, pieczony kalafior ma mało węglowodanów i dużo składników odżywczych. Jest świetnym dodatkiem do posiłku.

Mrożenie

Jeśli masz świeży kalafior, możesz go zamrozić, żeby cieszyć się nim przez cały rok. Oprócz wspaniałego smaku, kalafior zawiera też mnóstwo cennych składników odżywczych. Na szczęście zamrożenie kalafiora nie jest trudnym procesem. Musisz go tylko odpowiednio przygotować.

Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i oczyszczenie kalafiora. Pamiętaj, żeby usunąć wszystkie liście i łodygi, które są przyczepione do kalafiora. Opłucz go dokładnie chłodną wodą.

Gdy kalafior jest już czysty, pokrój go na różyczki wielkości około centymetra. Pamiętaj, żeby usunąć wszystkie zielone liście. Możesz też połamać kalafiora ręcznie. Po połamaniu odcedź je i umieść w durszlaku.

Aby zamrozić kalafior, musisz go najpierw zblanszować. Zapobiegnie to jego sklejaniu się.

Po zblanszowaniu możesz przełożyć go do miski wypełnionej wodą z lodem. Pozostaw je na 3 minuty. Następnie możesz umieścić je na blasze do pieczenia.

Oceń artykuł: Jak gotować kalafior żeby był biały?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy