Najlepszym sposobem na ugotowanie fasolki szparagowej jest umieszczenie jej w wolnowarze. Możesz też przyrządzić je na grillu. Pamiętaj jednak, żeby nie myć fasoli i posiekać ją dla bezpieczeństwa.
Czy psy mogą jeść fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa to warzywo, które można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Mają mało kalorii i dostarczają wielu witamin i minerałów. Ponadto są świetnym źródłem błonnika, co czyni je zdrową przekąską dla Twojego psa. Nie zaleca się jednak, żeby psy jadły je w dużych ilościach.
Najlepsze rodzaje fasoli, jakie możesz podawać swojemu psu, to te o wysokiej zawartości białka i małej ilości tłuszczu. Fasola zawiera magnez, który pomaga organizmowi lepiej przyswajać składniki odżywcze. Jest to ważna witamina dla zdrowia Twojego psa. Ponadto fasola jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.
Przechowuj nieumytą
Jeśli masz świeżą partię fasoli, musisz ją odpowiednio przechowywać. Bakterie mogą namnażać się w powietrzu i w żywności pozostawionej do wyschnięcia. Bakterie te mogą powodować gnicie żywności, dlatego ważne jest, by przechowywać ją w lodówce.
Bobik jest doskonałym źródłem manganu i wapnia. Można je wykorzystać w różnych potrawach, takich jak stir-fry czy duszone. Możesz je również piec lub smażyć.
Aby je oczyścić, musisz usunąć łodygę, a następnie umyć fasolkę. Dzięki temu zielona fasolka zachowa swój kształt. Dobrze jest też opłukać ją w bieżącej wodzie.
Grill
Czy szukasz łatwego i zdrowego dania dodatkowego, czy czegoś do przygotowania na przyjęcie, nie możesz się pomylić z grillowaną zieloną fasolką. Tekstura zwęglonego warzywa jest doskonałym uzupełnieniem każdego dania mięsnego lub rybnego.
Aby uzyskać jeszcze prostszą metodę, zawiń fasolkę w folię aluminiową. W ten sposób nie uzyskasz zwęglonego wyglądu, ale nadal będziesz mieć delikatny i aromatyczny smak.
Innym rozwiązaniem jest grillowanie fasolki bezpośrednio na ruszcie. Pamiętaj o użyciu patelni lub koszyka, aby warzywa nie wpadły na ruszt.
Grillowanie warzyw na ruszcie znacznie ułatwia ich przyrządzanie. Jeśli szukasz idealnego dania dodatkowego na Święto Dziękczynienia lub Boże Narodzenie, musisz spróbować przygotować fasolkę szparagową w wolnowarze. Stanowi ona zdrową i smaczną alternatywę dla tradycyjnych przepisów.
Przygotowanie tej fasolki w wolnowarze jest bardzo proste. Wystarczy kilka składników. Pamiętaj, żeby sprawdzić w instrukcji obsługi kuchenki, jak długo należy ją gotować. Możesz gotować ją przez trzy do czterech godzin na wolnym ogniu, sześć do ośmiu godzin na wysokim ogniu lub przez całą noc.
Aby uzyskać naprawdę wspaniałe danie, spróbuj użyć świeżej fasoli zamiast tej z puszki. Świeża fasola jest bardziej delikatna.
Zmniejsz ryzyko zadławienia
Dławienie się jest jedną z głównych przyczyn śmierci dzieci w wieku 0-3 lat. Dla osób niewtajemniczonych zwykłe zadławienie może zagrażać życiu. Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, żeby zmniejszyć ryzyko.
Najlepszym sposobem zapobiegania zadławieniom jest unikanie podawania dziecku pokarmów, które mogą stanowić zagrożenie zadławieniem. Możesz używać widelca do rozgniatania pokarmów lub kroić je na małe kawałki.
Bobik jest jednym z takich pokarmów. Choć dla Twojego psa może wydawać się zabawną nowością, duża surowa wersja może być przyczyną zadławienia. Zamiast tego spróbuj ugotować ją w przepisie o niskiej zawartości tłuszczu i bez oleju.
Zalety zdrowotne
Zielona fasolka jest doskonałym źródłem białka i błonnika. Są też dobrym źródłem wapnia, który pomaga utrzymać mocne kości.
Te rośliny strączkowe są też niskokaloryczne. To czyni je idealnym wyborem do kontroli wagi. Ponadto zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.
Zielona fasola jest bogata w witaminę C. Ten przeciwutleniacz pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek i starzeniu się. Wzmacnia też Twój system odpornościowy i wspomaga prawidłowy wzrost i rozwój komórek.
Francuska fasola zawiera dużo potasu i magnezu. Te składniki odżywcze pomagają utrzymać zdrowy układ sercowo-naczyniowy. Poza tym chronią organizm przed chorobami serca.