Strona głównaPoradyJak gotować bób żeby nie wzdymał?

Jak gotować bób żeby nie wzdymał?

Przez Redakcja

-

Jeśli szukasz najlepszego sposobu na ugotowanie bobu, żeby nie wzdymał, nie szukaj dalej. Fasola ta jest pysznym i uniwersalnym dodatkiem do wielu posiłków, a oto jak sprawić, żeby smakowała wyśmienicie, nie powodując wzdęć żołądka.

Fityniany w fasoli

Spożywanie fasoli przynosi wiele korzyści. Są niskokaloryczne i pełne dobroczynnych składników odżywczych. Jednak fityniany zawarte w bobie mogą sprawić Ci kłopot. Fityniany mogą podrażniać Twój żołądek i utrudniać wchłanianie składników odżywczych.

Fityniany to związki, które mogą wiązać minerały w Twoim jelicie i zakłócać zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych. Te substancje antyodżywcze mogą również utrudniać organizmowi przetwarzanie białek. Fityniany są powszechnie spotykane w ziarnach i fasoli. Jeśli chcesz uniknąć problemu fitynianów, musisz zwracać uwagę na sposób przygotowywania spożywanych pokarmów.

Najlepszym sposobem na zminimalizowanie problemów z fitynianami jest niejedzenie zbyt wielu pokarmów bogatych w fityniany. Powinieneś ograniczyć ich spożycie do około dwóch lub trzech porcji dziennie.

Lektyny w fasoli

Lektyny są nie tylko wielkim wrzodem na tyłku, ale także główną przeszkodą dla wielu ludzi. Związki te znajdują się w fasoli i roślinach strączkowych i mogą utrudniać ich spożywanie. Mogą powodować problemy żołądkowe, takie jak wzdęcia i biegunka. Ponadto mogą zaburzać wchłanianie składników odżywczych.

Najprostszym wyjaśnieniem lektyn jest to, że są to białka, które wiążą się z węglowodanami. Mogą też pomagać roślinom przetrwać. Niektóre z ważniejszych związków to taniny i flawinoidy. Fitohemaglutynina jest jedną z najbardziej toksycznych lektyn. Występuje w dużym stężeniu w niegotowanej czerwonej fasoli kidney. Fasola jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Ten rodzaj niestrawnego błonnika tworzy w przewodzie pokarmowym gęstą, żelową substancję. Kiedy dociera do jelita grubego, jest fermentowany przez bakterie.

Unikanie fasoli w puszce

Bean jest zieloną, lekko słodką rośliną strączkową, która zawiera wiele witamin, minerałów i związków fitochemicznych. Jest też dobrym źródłem błonnika i białka.

Mimo że bób jest pełen mikroelementów, nie jest dla każdego. Niektórzy ludzie doświadczają różnych problemów żołądkowo-jelitowych po spożyciu tego bobu. Objawy obejmują gazy, wzdęcia i IBS.

Na szczęście istnieją sposoby, by cieszyć się bobem bez konieczności zmagania się z negatywnymi skutkami ubocznymi. Namoczenie fasoli przed gotowaniem może zmniejszyć ilość gazów, których będziesz doświadczać. Może to być pomocne dla tych, którzy próbują fasoli po raz pierwszy.

Jedną z najważniejszych rzeczy, jakie możesz zrobić, żeby w pełni wykorzystać swoją fasolę, jest jej namoczenie. Moczenie nie tylko ułatwia trawienie fasoli, ale też pomaga usunąć rafinozę, węglowodan powodujący powstawanie gazów.

Podwójne kodowanie bobu

Czy wiesz, że bób jest dobrym źródłem folianów? Zawiera również potas, który obniża wysokie ciśnienie krwi. To tylko niektóre z powodów, dla których jest popularny.

Istnieje wiele różnych odmian tej smacznej rośliny strączkowej. Niektóre są mniejsze i bardziej karłowate niż inne. Oprócz walorów kulinarnych, fasola jest źródłem niezbędnych składników odżywczych, takich jak miedź, mangan i cynk. Fasola jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który w przewodzie pokarmowym tworzy gęstą, żelową konsystencję.

Jest wiele innych zastosowań tych wszechstronnych nasion, od rośliny ozdobnej po pokarm wzmacniający dla zwierząt gospodarskich. Nierzadko rolnicy uprawiają favas jako roślinę pastewną obok kukurydzy i soi. Najlepszym okresem na zbiór faworków jest początek lub połowa lata, w zależności od lokalizacji.

Objawy alergii pokarmowej

Przy gotowaniu bobu należy pamiętać, że niektórzy ludzie mogą mieć reakcję alergiczną. W rzeczywistości jest to ósma najczęściej diagnozowana alergia. Objawy mogą być od łagodnych do ciężkich.

Alergie pokarmowe są spowodowane niepożądaną reakcją układu odpornościowego na białko pochodzące z pokarmu. Reakcje te mogą wystąpić po spożyciu lub w kontakcie z pokarmem. W zależności od pokarmu i stopnia reakcji alergicznej, objawy mogą pojawić się od kilku minut do kilku godzin po jedzeniu.

Jeśli podejrzewasz, że możesz mieć alergię pokarmową, najlepiej skonsultuj się z lekarzem. Lekarz może przeprowadzić testy, aby ustalić, czy jesteś uczulony na konkretny rodzaj jedzenia, które zjadłeś.

Alergia może zagrażać życiu, dlatego ważne jest, abyś jak najszybciej podjął leczenie. Podczas reakcji alergicznej obrzęk dróg oddechowych może doprowadzić do uduszenia.

Oceń artykuł: Jak gotować bób żeby nie wzdymał?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy