Kiedy chcesz upiec skrzydełka w piekarniku, musisz pamiętać o kilku wskazówkach. Musisz się upewnić, że kurczak jest dobrze przyprawiony, a także wysuszyć go przed pieczeniem.
Suszenie skrzydełek przed pieczeniem
Suszenie skrzydełek przed pieczeniem w piekarniku jest ważne, jeśli chcesz uzyskać ich chrupkość. Nie tylko zapobiega to rozmoknięciu skóry, ale także skraca czas potrzebny do zrumienienia mięsa. Możesz to zrobić, używając papierowych ręczników lub bibuły.
Dobrze jest też użyć drucianego stojaka. Pomaga to w cyrkulacji ciepła wokół skrzydełek, dzięki czemu zyskują one bardziej chrupiącą powłokę. Jeśli chcesz mieć pewność, że skrzydełka nie będą przywierać do metalowego stojaka, przed umieszczeniem ich na nim spryskaj go nieprzywierającym sprayem do gotowania.
Inną rzeczą, którą możesz zrobić, jest pieczenie skrzydełek przez dłuższy czas. Na przykład, jeśli masz duże skrzydełka z kurczaka, może być konieczne pieczenie ich dłużej niż 30 minut.
Możesz także samodzielnie wysuszyć skrzydełka. To znaczy, jeśli masz czas. Jest na to wiele sposobów, ale najwygodniej jest użyć miski lub dużej zamykanej plastikowej torby.
Suszenie kurczaka przed pieczeniem
Jeśli szukasz smacznego dania do podania podczas grilla lub imprezy, skrzydełka z kurczaka są świetnym wyborem. Są łatwe do przygotowania i doskonale nadają się na dzień meczu. Kluczem jest doprawienie kurczaka przed pieczeniem. Oto jak to zrobić.
Najpierw posól mięso. Solenie zmienia strukturę białek mięśniowych, dzięki czemu są one bardziej wytrzymałe podczas gotowania. Pozwala to również na skrócenie czasu gotowania. Drób należy posolić co najmniej sześć godzin przed gotowaniem.
Następnie osusz skrzydełka. Pomoże to w przyklejeniu się przypraw do mięsa i zapobiegnie ich odpadaniu podczas pieczenia. Wytrzyj je ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci.
Po wysuszeniu skrzydełek posyp je mąką. Dzięki mące będą bardziej chrupiące w piekarniku.
Jeśli nie masz mąki, sprawdzi się skrobia kukurydziana. Możesz też użyć suchej mieszanki. Dry rub to mieszanka ziół i przypraw, która wzmacnia smak mięsa. Niektóre popularne przyprawy to: grecka, wędzarnicza i marokańska.
Pieczenie w temperaturze 400 stopni F
Pieczenie skrzydełek z kurczaka w temperaturze 400 stopni Fahrenheita to szybki i łatwy sposób na uzyskanie pysznych, delikatnych i chrupiących skrzydełek. Skrzydełka z kurczaka są ulubionym daniem wielu osób, od dzieci po dorosłych. Można je podawać jako danie główne lub jako przystawkę.
Aby uzyskać idealne pieczone skrzydełka z kurczaka, musisz używać wysokiej jakości piekarnika. Będziesz chciał mieć możliwość kontrolowania temperatury podczas całego procesu pieczenia, żeby mieć pewność, że skrzydełka upieką się równomiernie. Wysokiej jakości piekarnik sprawi też, że skrzydełka będą delikatne i soczyste.
Na początek musisz rozmrozić skrzydełka z kurczaka. Kiedy będą już rozmrożone, możesz dodać do nich suchy olej i przyprawy. Następnie ułóż skrzydełka w jednej warstwie na drucianym stojaku. Do przytrzymania skrzydełek użyj dużej zamykanej torby lub blachy do pieczenia.
Piecz skrzydełka w temperaturze 400 stopni Fahrenheita przez 20-25 minut, aż skóra się zarumieni. Następnie wyjmij je z piekarnika i odwróć.
Pieczenie w tosterze
Toster to małe urządzenie kuchenne, które świetnie nadaje się do przygotowywania szybkich posiłków. Szybko gotuje jedzenie i utrzymuje jego wilgotność. Dzięki odpowiedniemu tosterowi możesz przygotować skrzydełka z kurczaka.
Aby mieć pewność, że kurczak upiecze się na chrupko, zastosuj się do poniższych wskazówek. Najpierw przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją folią aluminiową. Dzięki temu skrzydełka nie będą przywierać. Folia wyłapie też kapiący tłuszcz.
Następnie posmaruj kurczaka ulubionym sosem do skrzydełek. Możesz użyć sosu buffalo lub sosu z sera pleśniowego. Aby nadać skrzydełkom więcej smaku, dopraw je solą i pieprzem.
Będziesz też potrzebował drucianego stojaka, na którym umieścisz skrzydełka. Upewnij się, że skrzydełka są rozmieszczone wystarczająco daleko od siebie. Jeśli skrzydełka będą zbyt blisko siebie, będą parować.
Gdy kurczak jest już napuszony, jego temperatura wewnętrzna powinna osiągnąć 165 stopni. Użyj termometru cyfrowego, aby sprawdzić dokładność wyników.
W zależności od wielkości tostera, czas pieczenia będzie się różnił. Mniejsze skrzydełka będą się piekły około 20 minut, a większe 30 minut.