Jeśli chodzi o przygotowanie sernika, masz wiele różnych możliwości. Niektóre z nich to pieczenie w wolnowarze, w piekarniku o temperaturze 200 stopni lub w foremce.
Wykonanie foremki
Kiedy chcesz upiec sernik, będziesz potrzebował foremki. Patelnie te są często wykonane ze stali, aluminium i silikonu. Są uniwersalnymi narzędziami kuchennymi i mogą być używane do różnych przepisów, w tym ciast, quiches, a nawet placków.
Najczęstszym zastosowaniem patelni springform jest pieczenie sernika. Ree Drummond twierdzi, że jest to jak najbardziej możliwe. Przydaje się także do innych wypieków, takich jak zapiekanki makaronowe czy gigantyczne babeczki jagodowe.
Aby jak najlepiej wykorzystać oba światy, zacznij od wyłożenia patelni papierem pergaminowym. Dzięki temu wierzch sernika będzie czysty i wolny od okruchów.
Możesz też spróbować zawinąć ciasto w folię. Jeśli zrobisz to prawidłowo, unikniesz skraplania się pary wodnej na powierzchni ciasta. Musisz jednak uważać, żeby nie przesadzić.
Zanim zaczniesz, rozważ użycie sprayu zapobiegającego przywieraniu ciasta. Istnieje kilka opcji powłok nieprzywierających, ale najlepiej jest użyć alternatywy na bazie roślinnej.
Piecz w piekarniku o temperaturze 200 stopni
Pieczenie sernika w niskiej temperaturze ma wiele zalet. Na przykład możesz w ten sposób stworzyć ciasto o aksamitnej konsystencji bez ryzyka pęknięć. Niska temperatura pozwala też na większą elastyczność w czasie pieczenia.
Kluczem do udanego pieczenia w niskiej temperaturze jest posiadanie dokładnego termometru. Dzięki temu będziesz miał największe szanse na upieczenie ciasta w odpowiedniej temperaturze.
Jednym z najlepszych sposobów jest użycie termometru z odczytem natychmiastowym. Termometr ten poinformuje Cię, czy sernik osiągnął właściwą temperaturę.
Innym sposobem sprawdzenia właściwej temperatury jest potrząśnięcie patelnią. Jeśli zawartość patelni się poruszy, sernik jest upieczony.
Na koniec najważniejszy krok – pozostawienie ciasta do ostygnięcia. W zależności od wielkości sernika, możesz odłożyć go na co najmniej pół godziny, aby osiągnął temperaturę pokojową. Powinieneś także szczelnie owinąć ciasto w folię przed przeniesieniem go do lodówki.
Przygotuj w wolnowarze
Wolnowar to idealne urządzenie do gotowania sernika. Jego niska temperatura jest idealna dla uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji i uniknięcia pęknięć na powierzchni. Niska temperatura pozwala na rozwinięcie się smaków.
Zwykle ludzie myślą o wolnowarze jako o urządzeniu do gotowania gęstych gulaszy, ale zasady powolnego gotowania mają zastosowanie także do deserów. Z zaledwie kilku prostych składników możesz przygotować pyszny sernik z wolnowaru. Możesz wybrać jedno z wielu nadzień, w tym nadzienie z puszki lub świeże owoce.
Podstawowy sernik z wolnowaru to świetny sposób na uczczenie każdej okazji. Ten deser z wolnowaru możesz podać bez nadzienia lub z sosem owocowym. Jeśli chcesz go urozmaicić, dodaj owoce, wiórki czekoladowe lub karmel.
Możesz też zrobić czekoladową skórkę, używając 10 ciastek Oreos. Jeśli chcesz zrobić bardziej tradycyjne ciasto, użyj robota kuchennego, aby je zmiksować. Oprócz serka śmietankowego, cukru i masła będziesz potrzebował również mąki. Ubijaj na niskich obrotach, aż się dobrze połączą.
Podawaj w temperaturze pokojowej
Cheesecake jest jednym z najpopularniejszych deserów na świecie. Zazwyczaj jada się go na zimno, ale można go też podawać w temperaturze pokojowej. Niektórzy ludzie lubią podawać sernik w temperaturze pokojowej, żeby zachować jego smak.
Sernik można przygotować na wiele różnych sposobów. Na przykład możesz go upiec, a następnie zamrozić. Dzięki temu będziesz mógł go jeść przez kilka tygodni.
Aby przygotować sernik, powinieneś najpierw wymieszać składniki na ciasto. Będziesz potrzebował ciasta z krakersów grahamowych. Okruchy graham cracker należy wymieszać z cukrem i margaryną. Masę należy rozprowadzić wokół okruchów, tworząc warstwę. Piecz ciasto przez 10 minut w temperaturze 400 stopni.
Po upieczeniu ciasta możesz dodać sernik. Pamiętaj, żeby użyć formy do pieczenia. Powinno się użyć 9-calowej patelni. Jeśli używasz foremki, posmaruj ją lekko masłem.
Następnie musisz dodać ganache. Mieszankę należy dobrze wymieszać.