Strona głównaPoradyJak długo piec muffinki?

Jak długo piec muffinki?

Przez Redakcja

-

Jeśli uwielbiasz piec muffiny, to wiesz, jak ważne jest pieczenie ich w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas. Trzeba też pamiętać o odpoczynku ciasta przed pieczeniem. Po upieczeniu możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.

Przygotowanie ciasta

Jeśli robisz muffiny, musisz wiedzieć, jak przygotować ciasto. Musisz osobno wymieszać składniki suche i płynne. Dzięki temu unikniesz tworzenia się kieszonek z mąki. Dzięki temu muffiny upieką się równomiernie.

Jednym z najważniejszych etapów pieczenia jest wybór dobrego przepisu. Sztuką jest znalezienie jak najbardziej wilgotnego, miękkiego i aromatycznego muffina.

Świetnym sposobem na sprawdzenie wilgotności jest wbicie wykałaczki w środek każdego muffina. W idealnej sytuacji wykałaczka powinna wyjść czysta. Jeśli jednak okruchy są nadal mokre, powinieneś włożyć muffiny do piekarnika na kilka minut.

Innym sposobem jest dodanie kilku małych składników pod koniec procesu mieszania. W ten sposób uzyskasz lżejsze i mniej gęste muffiny.

Wypełnij foremki do muffinek

Jeśli pieczesz muffiny lub babeczki, ważne jest, aby upewnić się, że są one odpowiednio wypełnione i ostudzone. Możesz to zrobić, umieszczając je na kilka minut na drucianym wieszaku, aby ostygły. W ten sposób zmniejszysz prawdopodobieństwo, że będą przywierać do patelni.

W przypadku standardowych muffinów filiżanki powinny być wypełnione w dwóch trzecich. Z kolei mini muffinki wystarczy napełnić do około jednej czwartej wysokości. Podobnie duże muffiny z rozszerzonymi wierzchami powinny być wypełnione prawie do samego końca.

Wypełniając foremki do muffinów, zaleca się używanie gałki do lodów. Dzięki temu każdy muffin będzie miał taką samą wielkość. Możesz jednak użyć także łyżki lub małej puszki. Uważaj tylko, żeby nie przesadzić z mieszaniem ciasta.

Podgniatanie ciasta przed pieczeniem

Podgniatanie ciasta przed pieczeniem muffinek to świetny sposób na to, żeby Twoje muffinki w stylu kawiarnianym były lepsze niż kiedykolwiek. Sprawia też, że są bardziej wilgotne. Jest to ważne, gdy robisz muffiny na śniadanie.

Aby to zrobić, musisz wprowadzić kilka zmian do swojego przepisu. Po pierwsze, będziesz chciał delikatnie wymieszać mokre i suche składniki. Następnie musisz odstawić je na kilka godzin lub nawet na noc.

Jeśli chodzi o składniki, to do ciasta możesz dodać prawie wszystko, od dyni z puszki po kawałki ananasa. Ale dobrze jest też dodać trochę mąki uniwersalnej. Dzięki niej owoce nie opadną na dno muffinek.

Dobrym sposobem na sprawdzenie, czy muffinki są gotowe, jest włożenie wykałaczki do środka. Jeśli wyjdzie z niej kilka wilgotnych okruchów, to znaczy, że są gotowe.

Przechowuj muffiny w szczelnym pojemniku

Jeśli próbujesz dowiedzieć się, jak długo przechowywać muffiny w szczelnym pojemniku, jest kilka prostych kroków, które możesz wykonać, aby zachować ich świeżość na dłużej. Dobra wiadomość jest taka, że odpowiednio przechowywane muffiny wystarczą Ci na co najmniej trzy miesiące.

Pierwszym krokiem w przechowywaniu muffinów jest wyjęcie ich z formy do pieczenia. Upewnij się, że muffiny są całkowicie ostudzone, zanim przełożysz je do szczelnego pojemnika. W ten sposób unikniesz sytuacji, w której muffinki są wilgotne, co jest niemiłą niespodzianką.

Zależnie od rodzaju przepisu, z którego korzystasz, muffinki mogą przetrwać zaledwie cztery dni lub nawet trzy miesiące. W większości przypadków muffiny pozostaną świeże przez dwa do trzech dni w szczelnym pojemniku, ale staną się maziste, jeśli będą przechowywane w temperaturze pokojowej.

Mrożenie muffinów z kawałkami czekolady

Jeśli szukasz łatwego, pysznego, super lekkiego przepisu na muffiny z kawałkami czekolady, nie szukaj dalej! Te muffiny są idealne na śniadanie, przekąskę lub na imprezę. Są niesamowicie wilgotne i tak pyszne, że będziesz chciał je ciągle piec.

Gdy będziesz gotowy do zrobienia tych pysznych muffinek, musisz zacząć od połączenia składników suchych i mokrych. Mokre składniki powinny zawierać roztopione masło, jajka, mleko i wanilię.

Po wymieszaniu suchych i mokrych składników, dodaj mąkę do mokrych składników. Następnie dodaj wiórki czekoladowe.

Następnie musisz odstawić ciasto na 10 minut, żeby wiórki czekoladowe zdążyły się w nim wymieszać. Kiedy ciasto odpocznie, czas wypełnić nim foremki do muffinek.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Jak długo piec muffinki?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy