Strona głównaPoradyJak długo gotować żeberka?

Jak długo gotować żeberka?

Przez Redakcja

-

Jeśli chcesz wiedzieć, jak długo gotować żeberka, możesz to zrobić na kilka sposobów. Możesz je uwędzić lub użyć garnka. Kluczem jest wybranie czasu gotowania, który sprawi, że mięso będzie miłe i delikatne.

Możesz gotować żeberka w piekarniku w temperaturze 350 stopni

Jeśli uwielbiasz żeberka, możesz spróbować przyrządzić je w piekarniku. Są soczyste, delikatne i pełne smaku. Jednak pieczenie żeberek w piekarniku może być trudne, więc skorzystaj z poniższych wskazówek, aby je dobrze przyrządzić.

Możesz użyć termometru do mięsa, aby sprawdzić jego temperaturę wewnętrzną. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie przegotujesz żeberek. Idealna temperatura to 225 stopni Fahrenheita.

Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, możesz zawinąć je w folię aluminiową i umieścić w płytkiej blasze do pieczenia. Zaleca się również użycie drucianego stojaka, aby tłuszcz ściekał z mięsa.

Następnie upewnij się, że usunąłeś z żeberek błonę ze srebrnej skóry. Może to być trudne, ale nóż do masła lub serwetka pomogą Ci usunąć błonę.

Kiedy będziesz gotowy do gotowania żeberek, posmaruj je sosem BBQ. Możesz użyć sosu kupionego w sklepie lub zrobionego w domu. Po ugotowaniu, pozwól żeberkom odpocząć przez 5-10 minut przed podaniem. Zapobiegnie to ich wysuszeniu i pozwoli na ponowne rozprowadzenie soków w mięsie.

Jeśli nie lubisz smaku suchej przyprawy, możesz doprawić żeberka ulubionymi ziołami. Możesz też kupić suchą przyprawę i nałożyć ją przed pieczeniem żeberek.

Możesz przyrządzić żeberka w crock pot

Żebraki w crock pot są łatwe do zrobienia i bardzo smaczne. Są delikatne, miękkie i doskonale nadają się na obiad w ciągu tygodnia. Możesz je jeść z pikantnym sosem lub sosem barbecue.

Zanim zaczniesz, musisz pokroić żeberka na kawałki. Aby to zrobić, musisz usunąć srebrną skórę z tylnej części żeberek. Podczas gotowania ta błona może stać się skórzasta i twarda.

Po usunięciu błony musisz pokryć żeberka swoim ulubionym sosem BBQ. Doda to smaku i sprawi, że żeberka będą wyjątkowo soczyste.

Po pokryciu żeberek sosem, przykryj je folią. Dzięki temu nie odpadną od kości, a sos się nie przypali.

Następnie umieść żeberka na wyłożonej folią nieprzywierającą blasze do pieczenia. Włóż żeberka do piekarnika i piecz przez 15 minut.

Możesz podać żeberka z crock potu z sosem barbecue lub bez niego. Jeśli podajesz je z sosem barbecue, posmaruj żeberka przed pieczeniem, aby upewnić się, że są pokryte sosem.

Ostatnim krokiem jest pieczenie żeberek przez kilka minut. Podpiekanie skarmelizuje sos barbecue i sprawi, że żeberka będą miały dymną, chrupiącą górę.

Możesz wędzić żeberka

Możesz wędzić żeberka samodzielnie, ale musisz pamiętać o kilku rzeczach, aby mieć pewność, że będą zrobione dobrze. Temperatura wewnętrzna żeberek jest jednym z najważniejszych czynników.

Używanie termometru wędzarniczego z sondą może być dobrym sposobem na monitorowanie żeberek. Sprawdź, czy temperatura mieści się w zakresie 250-275 stopni Fahrenheita. Jeśli jest zbyt wysoka, żeberka będą suche i bez smaku.

Innym ważnym czynnikiem jest czas gotowania żeberek. Żeberka są najlepsze, kiedy wędzą się przez co najmniej dwie godziny. Dłuższe gotowanie spowoduje, że stracą mięsny smak.

W zależności od rodzaju drewna, którego używasz, czas gotowania żeberek może być różny. Na przykład miękkie drewno nie wymaga tak dużo drewna, aby wytworzyć wystarczającą ilość dymu. Z kolei drewno dębowe lub mesquite może być bardzo gorzkie.

Pierwszym krokiem do wędzenia żeberek jest przygotowanie mięsa. Oznacza to usunięcie srebrnej skóry. Usunięcie skóry pozwala na dokładniejsze wchłonięcie przypraw do mięsa.

Następnym krokiem jest zastosowanie suchego natarcia. Dobra mieszanka powinna zawierać przyprawy, sól i olej. Nałóż ją na żeberka i pozostaw na co najmniej godzinę.

Oceń artykuł: Jak długo gotować żeberka?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy