Strona głównaPoradyJak długo gotować truskawki w słoikach?

Jak długo gotować truskawki w słoikach?

Przez Redakcja

-

Jeśli zastanawiasz się, jak długo gotować truskawki w słoikach, nie jesteś sam. Wiele osób zadaje to pytanie, zwłaszcza po otrzymaniu świeżego ładunku truskawek latem. Istnieje wiele sposobów przechowywania jagód, niezależnie od tego, czy szukasz szybkiej przekąski, czy sposobu na zachowanie ich na zimę. Czytaj dalej, aby poznać różne metody i wskazówki dotyczące konserwowania jagód.

Kanalizowanie całych truskawek

Kanalizowanie całych truskawek w słoikach to świetny sposób na zachowanie zbiorów jagód. To rodzinna czynność, która sprawi, że owoce pozostaną świeże i wolne od konserwantów.

Słój szerokootworowy typu pinton jest idealny do zapuszkowania 2 szklanek całych truskawek. Jeśli chcesz zapuszkować większą ilość truskawek, najlepiej użyć słoika kwartalnego. Możesz też zamrozić sok i użyć go jako dodatek do deserów.

Aby zapuszkować całe truskawki, zacznij od ich oczyszczenia i obrania z szypułek. Odetnij szypułkę i usuń wszystkie liście. Obłuskiwanie jest szybkim i łatwym procesem.

Następnie pokrój jagody na małe kawałki. Dzięki temu unikniesz rozlania się soku z jagód, który wypłucze ich smak. Najłatwiejszym sposobem na obłupywanie jagód jest użycie noża szefa kuchni.

Przygotuj czysty szklany słoik ze szczelną pokrywką. Idealnie byłoby, gdybyś miał jednocalową wolną przestrzeń, aby jagody mogły pływać w płynie do konserwowania.

Kanalizowanie jagód w syropie

Kanalizowanie jagód w syropie to świetny sposób na zachowanie świeżych jagód. Można to zrobić z surowymi lub mrożonymi jagodami. Z borówek możesz też zrobić pyszny dżem. Jagody te są bogate w witaminę C, mangan i przeciwutleniacze.

Do przygotowania syropu potrzebujesz jagód, wody, cukru, pektyny, lejka i słoików. Możesz też użyć gorącego opakowania zamiast pojemnika na wrzącą wodę. Gorące opakowanie pozwala dodać więcej jagód bez dodawania tak dużej ilości wody.

Słoiki należy umyć w ciepłej wodzie z mydłem. Powinny być szczelne i mieć półcalową przestrzeń na głowę. Kiedy będą gotowe do użycia, możesz napełnić je gorącym płynem i umieścić w kanistrze.

W przypadku słoików bez płynu możesz zalać je wrzącą wodą z czajnika. Dzięki temu jagody pozostaną szczelnie zamknięte i będą służyć przez co najmniej rok.

Kanalizowanie jagód z kwaskiem cytrynowym

Przepis na konserwowanie truskawek to świetny sposób na zachowanie owoców. Jednak truskawki mają tak wiele cząsteczek powietrza, że utrzymanie gładkiej konsystencji może być trudne. Aby mieć pewność, że owoce pozostaną świeże, musisz dodać do swojego przepisu kwasek cytrynowy. Pomoże on zachować smak i kolor owoców podczas przechowywania.

Podczas puszkowania truskawek z kwaskiem cytrynowym będziesz musiał użyć konserwatora z kąpielą wodną. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, musisz mieć puszkę wyposażoną w stojak do konserw. Pojemnik musi być wysterylizowany i podgrzany do wrzenia. Po osiągnięciu pełnego wrzenia, słoiki powinny być przetwarzane przez około 10 minut.

Do przetworzenia truskawek będziesz potrzebować słoików i dwuczęściowych pokrywek. Możesz też kupić narzędzia pomocne w procesie puszkowania. Należą do nich: podnośnik do słoików, sprawdzacz przestrzeni między słoikami i magnetyczny podnośnik pokrywek.

Przechowywanie słoików

Jest wiele różnych sposobów przechowywania truskawek w słoikach. Możesz zachować świeżość truskawek, stosując się do poniższych prostych wskazówek.

Jednym z najlepszych sposobów przechowywania truskawek w słoikach jest namoczenie ich w roztworze białego octu. Zabije to bakterie i zapobiegnie rozwojowi pleśni. Połączenie octu i wody sprawi, że truskawki będą świeższe i dłużej zachowują świeżość.

Aby przechowywać truskawki w słoikach, będziesz potrzebował czystego szklanego słoika i szczelnie dopasowanej pokrywki. Napełnij słoik mieszanką jednej czwartej szklanki białego octu i jednej kwarty wody. Zamknij szczelnie pokrywkę i umieść słoik w lodówce.

Po kilku dniach powinieneś sprawdzić swoje słoiki. Jeśli jakieś jagody zaczęły się psuć, wyjmij je i wyrzuć. Nigdy nie pozwól, by zepsute truskawki pozostały w lodówce. Zaczną fermentować i zepsują się.

Oceń artykuł: Jak długo gotować truskawki w słoikach?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy