Strona głównaPoradyJak długo gotować szynkę w szynkowarze?

Jak długo gotować szynkę w szynkowarze?

Przez Redakcja

-

Jeśli chodzi o gotowanie szynki w szynkowarze, musisz wiedzieć, jak długo należy ją gotować. Jeśli gotujesz szynkę po raz pierwszy, powinieneś zacząć od przepisu, który był już wielokrotnie używany. Pozwoli Ci to sprawdzić, jakiego rodzaju rezultatów możesz się spodziewać. Podsunie Ci też kilka pomysłów, jak ją przygotować.

Przygotuj szynkę

Szynkę można przyrządzić na wiele sposobów. Najprostszym jest upieczenie jej w szynkowarze. Jest to metoda niewymagająca użycia rąk, a przyrządzona w ten sposób szynka może być niezwykle delikatna.

Szynkę można pokroić w plastry, naciąć, uwędzić lub pozostawić w całości. Jeśli jednak zdecydujesz się na krojenie szynki, to należy to robić bardzo ostrym nożem. Upewnij się, że nie nacinasz zbyt głęboko kości lub skórki, ponieważ w ten sposób odsłonisz mięso szynki.

Jeśli zamierzasz upiec szynkę, ważne jest, aby odpowiednio dobrać czas pieczenia. Najlepiej postępować zgodnie z przepisem, ale jeśli masz kilka dodatkowych minut, możesz zmienić czas pieczenia, aby dostosować go do swoich potrzeb.

Szynkę możesz przygotować kilka dni przed planowanym podaniem. Po ugotowaniu przechowuj ją w dużym, płytkim naczyniu, aż będziesz gotowy do podania.

Przykryj szynkę folią

Jeśli próbujesz ugotować szynkę w szynkowarze, musisz upewnić się, że ją przykryjesz. Dzięki temu mięso pozostanie wilgotne. Musisz jednak również upewnić się, że nie przegotujesz szynki. Zbyt długie gotowanie może wysuszyć mięso i spowodować koagulację białek.

Aby uniknąć tych problemów, możesz użyć formy do pieczenia wyłożonej wytrzymałą folią. Folia zatrzyma wilgoć w mięsie i zapobiegnie jego wysuszeniu.

Po przykryciu szynki włóż ją do piekarnika. Podgrzewaj ją, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 140 stopni F. Sprawdzaj temperaturę co 20 minut. Idealna temperatura wewnętrzna powinna wynosić co najmniej 145 stopni F.

Kiedy szynka będzie gotowa, zdejmij ją z patelni i przenieś na półmisek. Następnie możesz ją piec, aż się skarmelizuje.

Możesz również dodać do szynki ananasa z puszki i spiąć go wykałaczkami. Powinieneś również poświęcić trochę czasu, aby posmarować ją sokami z patelni.

Wykończenie szynki

Wykończenie szynki w szynkowarze to łatwy sposób na stworzenie pysznego posiłku. Wymaga to kilku prostych kroków.

Po pierwsze, musisz przygotować szynkę. Oznacza to usunięcie opakowania i pozostawienie jej w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut.

Następnie nakłuj szynkę za pomocą przyboru. Pozwoli to na wydostanie się cennych soków.

Na koniec ponacinaj szynkę, co pozwoli na lepsze przyleganie glazury. Pamiętaj, aby uważnie obserwować szynkę podczas procesu gotowania. Być może będziesz musiał dostosować czas gotowania.

Po zakończeniu gotowania szynki, pozwól jej ostygnąć przez około 20 minut przed podaniem. Odpoczynek pozwala na rozprowadzenie soków w mięsie.

Przed przystąpieniem do krojenia szynki, posmaruj ją glazurą do szynki. Doda to szynce dodatkowego smaku.

Glazura powinna być nałożona na szynkę w ciągu ostatnich 30 minut gotowania. Pomoże to zgęstnieć glazurze i skarmelizować ją.

Pokrój szynkę

Jeśli chcesz przygotować szynkę, musisz wiedzieć, jak długo gotować ją w szynkowarze. Długość czasu zależy od rodzaju szynki, którą gotujesz. Możesz też użyć termometru do mięsa, aby określić temperaturę szynki.

Przed rozpoczęciem gotowania musisz zawinąć szynkę w folię do dużych obciążeń. Jest to najlepszy sposób na utrzymanie wilgotności szynki.

Umieść szynkę na stojaku szynkowaru. Jeśli używasz folii, umieść ją na dole stojaka.

Następnie ponacinaj szynkę na skórze. Jest to ważne, aby umożliwić wsiąkanie glazury. Uważaj, aby nie naciąć kości. Może to utrudnić wyjęcie szynki.

Po osiągnięciu przez szynkę pożądanej temperatury, czas na nałożenie glazury. Możesz użyć pędzelka do nakładania glazury na całą szynkę.

Oceń artykuł: Jak długo gotować szynkę w szynkowarze?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy