Strona głównaPoradyJak długo gotować grzyby suszone do kapusty?

Jak długo gotować grzyby suszone do kapusty?

Przez Redakcja

-

Jeśli szukasz sposobu na przygotowanie kapusty z suszonymi grzybami, to jesteś we właściwym miejscu. W tym artykule znajdziesz kilka różnych opcji, w tym przepis na gołąbki, zupę ziemniaczano-grzybową oraz przepis węgierski z użyciem grzybów shiitake.

Siekane grzyby cremini

Siekane grzyby cremini to pyszne danie dodatkowe, które można spożywać samodzielnie lub z mięsem. Są niskokaloryczne i zawierają mnóstwo antyoksydantów. Są również naturalnie wegetariańskie i nie zawierają orzechów.

W rzeczywistości są doskonałym źródłem witaminy D i selenu. Chociaż grzyby te możesz znaleźć w różnych postaciach, są szczególnie smaczne, gdy przyrządza się je na maśle. Możesz je podawać same lub jako dodatek do hamburgera, pizzy lub tłuczonych ziemniaków.

Sekretem doskonałego przyrządzenia grzybów saute jest ich powolne gotowanie. Chcesz usunąć całą wodę z grzybów, co sprawi, że będą bardzo delikatne i uwolnią swój smak.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj świeżego czosnku i ziół. Możesz nawet pominąć sos Worcestershire, jeśli chcesz. Odrobina octu balsamicznego doda lekko słodkiej kwasowości i zrównoważy maślany smak potrawy.

Przed dodaniem przypraw, pozwól grzybom się skarmelizować. Trwa to około trzech minut.

Szatkowane grzyby shiitake

Grzyby shiitake są doskonałym źródłem witaminy D, aminokwasów i błonnika pokarmowego. Są też znane ze swoich właściwości zwiększających energię i zwalczających flegmę. W połączeniu z kapustą tworzą pyszny posiłek, który jest zarówno pożywny, jak i zdrowy.

Ten przepis jest idealny na szybki i łatwy posiłek na wieczór. Wszystko, czego potrzebujesz, to patelnia i kilka warzyw. Możesz nawet użyć patelni żeliwnej lub nieprzywierającej, jeśli wolisz.

Aby przygotować danie, musisz pokroić połowę kapusty w cienkie paski. Drugą połowę możesz ponownie pokroić na pół. Jeśli chcesz, możesz pokroić kapustę od góry do dołu.

Następnie musisz podsmażyć kapustę na gorącej patelni. W tym celu musisz dodać trochę oleju. Oprócz kapusty możesz dodać grzyby shiitake. Po kilku minutach możesz zacząć mieszać warzywa. Następnie możesz dodać szalotkę.

Węgierskie gołąbki

Węgierskie gołąbki to smaczny i łatwy do wykonania posiłek. Wymaga tylko kilku składników i odrobiny czasu. Pyszne są podawane z kapustą kiszoną i kremowym colesławem. Możesz je przygotować w piekarniku lub na kuchence.

Najpierw musisz przygotować farsz. Jest to mieszanka mielonej wieprzowiny lub wołowiny, ryżu, cebuli, czosnku, bazylii i kilku innych przypraw. Najlepiej zrobić to w mikserze z łopatką.

Następnie przygotuj sos. Jeśli nie masz kuchenki, możesz przygotować sos w garnku lub naczyniu do gotowania na parze.

Gdy już przygotujesz sos, musisz nim polać nadziewaną kapustę. Możesz też zamrozić sos przed gotowaniem. Oprócz wspaniałego smaku, sos sprawi, że kapusta nie będzie zbyt mięsista.

Aby stworzyć sos, musisz zacząć od suszonych ziół i przypraw. Suszona mięta i papryka są idealne do tego typu dania.

Zupa ziemniaczano-grzybowa z chrupiącą czerwoną kapustą

Czerwona kapusta jest popularnym warzywem używanym w wielu potrawach. Często występuje w colesławach i sałatkach, można ją gotować, smażyć lub dusić.

Choć najczęstszym sposobem przygotowania czerwonej kapusty jest jej duszenie, bardzo popularne jest także jej kiszenie. Kiszenie pozwala na nasycenie kapusty aromatami. W rezultacie powstaje danie, które dobrze komponuje się z wędlinami, wędzonymi rybami i serami.

Ważne jest namoczenie suszonych grzybów przed ich ugotowaniem. Musisz je namoczyć w dwóch szklankach gorącej wody przez co najmniej 30 minut. To powinno pozwolić im zmięknąć na tyle, żeby się rozpadły. Jednak moczenie może trwać długo, w zależności od wielkości grzybów.

Podczas moczenia suszonych grzybów musisz upewnić się, że usuwasz wszelkie pozostałości z trzonów. Na przykład, możesz odrzucić grzyby shiitake, które są zbyt miękkie.

Powinieneś także sprawdzić, czy grzyby suszone są dokładnie ugotowane. Jeśli nie są, powinieneś dodać więcej wody.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Oceń artykuł: Jak długo gotować grzyby suszone do kapusty?
Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5
Podobne Wpisy