Przygotowując brązowy ryż, musisz wiedzieć, jak długo go gotować, żeby uzyskać ugotowany i delikatny rezultat. Możesz kupić timer do kuchenki do ryżu, który wskaże ci, jak ustawić temperaturę i czas gotowania. W niektórych przypadkach możesz też wybrać zaprogramowany czas gotowania ryżu brązowego.
Niższa temperatura zapewnia delikatne, równomiernie ugotowane ziarna
Poniżej podajemy trzy sposoby na to, by w sposób mało wymagający ugotować idealny ryż lub makaron dla Twojego wymagającego podniebienia. Po pierwsze, najlepszym sposobem na ułatwienie tego zadania jest użycie mikrofalówki. Po drugie, sekretem jest znalezienie ulubionej osoby i pozwolenie jej na wykonanie ciężkiej pracy. Pozwalając mu gotować, zostajesz tylko z zadaniem przygotowania najsmaczniejszego risotto, gnocchi lub zawsze popularnej quinoa. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że brzuszki twojej rodziny są karmione najbardziej pożywnym i najsmaczniejszym posiłkiem dnia.
Na koniec, najważniejszym i najbardziej satysfakcjonującym osiągnięciem jest uczynienie z tego przyjemnej części twojego czasu. Niezależnie od tego, czy jesteś zapracowaną mamą, czy profesjonalnym kucharzem, ułatwienie tego zadania może mieć ogromny wpływ na twój budżet. Na szczęście na rynku jest kilka niedrogich gadżetów, które mogą pomóc. Od kuchenek mikrofalowych do przenośnych mikrofalówek z bezprzewodowymi pilotami, możesz znaleźć mikrofalówkę za mniej niż jedną dziesiątą tego, co zapłacisz za mikrofalówkę w lokalnym sklepie spożywczym.
Pozwól ryżowi odpocząć od ciepła przed podaniem
Jeśli przygotowujesz przepis, który zawiera brązowy ryż, warto pozwolić mu odpocząć od ciepła przed podaniem. Dzięki temu ryż nie będzie miał lepkiej konsystencji. Ponadto para z gotowania ryżu zostanie uwolniona i pomoże ziarnom stać się bardziej puszystymi.
Aby uzyskać optymalną konsystencję, ryż powinien być gotowany w niskiej temperaturze i na delikatnym ogniu. Dobrym pomysłem jest użycie minutnika, aby zapewnić dokładne gotowanie.
Gdy będziesz gotowy do podania ryżu, zdejmij pokrywę z garnka i spulchnij go widelcem. Zanim dodasz więcej wody, ryż powinien odstawić się na 10 minut.
Jeśli ryż przykleja się do garnka lub pokrywki, możliwe, że był gotowany zbyt długo. Aby to naprawić, możesz pozostawić garnek na małej mocy palnika na kilka minut lub zdjąć pokrywkę i pozwolić ryżowi odpocząć przez pięć minut.
Ryż brązowy jest dobry dla układu trawiennego
Ryż brązowy jest doskonałym źródłem błonnika. Zawiera też witaminy z grupy B, kwas foliowy i żelazo. Są to ważne składniki ludzkiej diety. Dobrze wpływają na układ trawienny i pomagają kontrolować wagę.
W przeciwieństwie do białego ryżu, ryż brązowy ma zewnętrzną warstwę otrębów, która zachowuje zdrowe składniki. Dzięki temu jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, co pozwala czuć się sytym i zadowolonym.
Co więcej, zawartość błonnika w brązowym ryżu jest wyższa niż w ryżu białym. Nierozpuszczalny błonnik zawarty w brązowym ryżu łagodzi zaparcia i przyspiesza trawienie.
Inną zaletą brązowego ryżu jest jego niższy indeks glikemiczny. Jego niski indeks glikemiczny oznacza, że nie podnosi on poziomu cukru we krwi tak bardzo jak biały ryż. Może to ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiec skokom insuliny.
Jeśli chodzi o korzyści dla zdrowia, badania pokazują, że pełne ziarna, takie jak brązowy ryż, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Błonnik może sprawić, że będziesz czuł się syty. Pełne ziarna pomagają też utrzymać poziom cholesterolu i obniżyć ryzyko chorób serca.